Zoeken
 


Kunstmatige levensvorm stap dichterbij

Laatste wijziging: maandag 9 maart 2009 om 19:17, 3228 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 9 maart 2009

Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst het onderdeel van een biologische cel nagebouwd, dat eiwitten produceert. Het experiment wordt beschouwd als een belangrijke, wetenschappelijke doorbraak.

De wetenschappers van de universiteit van Harvard gebruikten bestaande moleculen om een zogenaamd ribosoom te bouwen, een moleculaire machine die zorgt voor de aanmaak van eiwitten in een biologische cel.

Dat meldt de Amerikaanse krant The Boston Globe. Eiwitten vervullen in alle levende organismen belangrijke functies, zoals het transport van stoffen en het ontketenen van chemische reacties.

 Sleutelonderdeel

 Met de kunstmatige creatie van een ribosoom komt de ontwikkeling van een artificiële levensvorm een stap dichterbij.

"Als je synthetisch leven wilt maken dat enigszins lijkt op levensvormen zoals we die kennen, dan heb je deze biologische machine nodig”, aldus onderzoeksleider George Church. “Het ribosoom is het sleutelonderdeel van alle levende systemen.”

Church is zelf voorlopig niet van plan om een kunstmatige levensvorm te creëren. De wetenschapper wil kunstmatige ribosomen vooral gebruiken om artificiële eiwitten te ontwikkelen, die kunnen worden ingezet bij de behandeling van ziektes.

Kunstmatige bacterie

Andere wetenschappers hebben zich wel tot doel gesteld om kunstmatige organismen te creëren. De Amerikaanse bioloog Craig Venter liet in een reactie op de onderzoeksresultaten weten dat hij werkt aan kunstmatige bacteriën, die schadelijke stoffen zoals kooldioxide kunnen afbreken.

“Ik denk dat we bij de creatie van kunstmatig leven alleen nog worden gelimiteerd door onze eigen verbeelding”, aldus Venter.



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: