Zoeken
 


Mandala's

Laatste wijziging: zaterdag 21 februari 2009 om 17:30, 11588 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 21 februari 2009

 

Wat betekent Mandala

Mandala is een woord uit het Sanskriet en betekent Cirkel. Symbolisch wordt hier de oneindigheid van het leven mee bedoeld. Een Mandala geeft als het ware een blauwdruk van de oneindige kosmos weer. In de oorspronkelijke vorm van de Mandala zoals toegepast in het Hindoeïsme en Boeddhisme bestaat de Mandala uit magische diagrammen waar binnen afbeeldingen van Goden en symbolen voorkomen. Deze Mandala's dienden (en dienen nog) als hulpmiddel om te mediteren. Hierdoor kon inzicht verkregen worden in bepaalde wijsheden. Zo droeg de Mandala bij tot de inwijding van de monnik.

De Mandala kwam niet alleen als afbeelding voor, maar werd ook als basis voor de architectuur gebruikt. Bijvoorbeeld voor de grondvorm voor Tibetaanse kloosters. Op deze wijze werd de geest via de afbeeldingen verboden met kosmische inzichten en het lichaam door het binnengaan van de gebouwen. Elke vorm van de Mandala biedt via de symbolen zijn eigen inzicht aan en draagt zijn eigen energie uit.

 

Mandala in het Westen

De essentie van de Oosterse Mandala, wordt tegenwoordig ook gebruikt om op een meer Westerse wijze toe te passen. De Oosterse Mandala is al het ware een kosmische blauwdruk en de Westerse meer een persoonlijke. Door de gebruikte symbolen en kleuren geven wij aan hoe wij op het moment in het leven staan. Hierdoor kan je gericht op je eigen gemaakte of ontvangen Mandala mediteren.

Tekenend, bordurend, schilderend of dansend wordt binnen de ruimte van de oneindige cirkel contact gemaakt met onze eigen innerlijke kern. De kern waar al ons oerweten aanwezig is, onze eigen verbinding. Al het leven vormt zich vanaf de oorsprong, waarin alle kwaliteiten aanwezig zijn. Zoals een zaadje alle eigenschappen biedt om tot een grote kersenboom uit te groeien, ligt het aan de omgeving waar het zaadje neerkomt en opgroeit, of het al dan niet tot totale ontwikkeling kan komen. De kern van de Mandala is het zaadje met al zijn kwaliteiten; de ruimte tot de cirkelrand symboliseert de bewegingsruimte om te groeien, waarbij de cirkel de grens aangeeft van het ontwikkelen van de mogelijkheden van het zaadje, maar ook weer zijn oneindigheid. Als de bloem, of de boom uitgegroeid is zal deze afsterven, voeding bieden voor de aarde en weer nieuw leven geven.

Met deze gedachte wordt er via het maken van een Mandala contact gemaakt met je eigen kern, jouw aanwezige krachtplek. Hierbij wordt gewerkt binnen de ruimte van de cirkel, vanuit of naar de kern met de energie van verschillende bewegingen, vormen en kleuren. Alles met zijn eigen universele betekenis en persoonlijke waarde. Ook al lijken we soms door de dagelijkse gebeurtenissen niet meer in contact te staan met onze verbinding in ons, alles wat gebeurt heeft zo zijn reden en onbewust weten we dit.

 

Mandala en haar tekentoepassingen

Voor Mandalatekenen wordt gebruik gemaakt van alles wat ons inspireert. De natuur met alles wat groeit en bloeit, de bouwkunst met haar prachtige rozenvensters, mineralen met hun kristalachtige groeipatronen, de planeten met de spiralen bewegingen, de mens met haar levendige verbinding en het stromen van emoties. Verschillende culturen dragen in hun kunstzinnige spirituele uitingen de Mandala-essentie uit bijvoorbeeld; Indiaanse motieven, Boeddhistische zandmandala's, heilige dansen van de Aboriginals en Keltisch vlechtwerk. Ook dit dient als inspiratie van het Mandalatekenen.

Zoals eerder gezegd kun je op allerlei manieren bezig zijn met het maken van Mandala's zoals: borduren, schilderen, plakken, glas in lood etc. Ik teken ze het liefste zelf, want het werken met een kleurpotlood vraagt speciale aandacht en ruimte tot individuele invulling. Je kunt het kleurpotlood heel zacht hanteren, maar ook stevig aanzetten. Door mengen van kleuren ontstaan weer prachtige nieuwe kleuren.

 

Mandala's maken

Wanneer je een Mandala gaat opzetten wordt eerst gebruikt gemaakt van verdelingen, hulplijnen en cirkels. Deze worden door gebruik te maken van een passer en een liniaal op papier gezet. Hierna ga je met kleurpotlood invulling geven. Dit kunnen gespiegelde vormen zijn, statische of dynamische rozetvormen, maar ook bloemmotieven, kristallen, vrije bewegingen, Keltisch vlechtwerk e.d. Alles met zijn eigen energetische waarde. Voordat je uiteindelijk je Mandala gaat inkleuren met spontaan gekozen kleuren, haal je de hulplijnen weg. Na het inkleuren heb je een prachtig cadeau voor en van jezelf.

 

Ontdekking van jezelf door het maken van een Mandala

Het maken van een Mandala kun je gebruiken als een spiegel voor jezelf. De opzet, waarvoor concentratie nodig is, de verdeling die een bepaalde trilling teweegbrengt en het inkleuren, wat een meer intuïtieve bezigheid is, geven een momentopname van jezelf weer. Je komt tijdens het tekenen eventueel bewegingen, of plekken tegen die je wat moeilijker vindt om te maken of in te vullen. Hier kan je extra aandacht aan besteden. Het is een spiegel naar je dagelijkse leven, hoe ga met dat wat gebeurt om en hoe kun je het beïnvloeden? Bewegingen op papier, kleuren en verdelingen hebben eigen energetische waarde en kunnen van invloed zijn in je leven. Elke plek van de Mandala staat een plek in je wezen en omgeving. Elke beweging en kleurkeuze heeft zijn symbolische waarde. Zo kan je gaan afleiden waar je eventueel moeite mee hebt, wat je sterke of zwakke plekken zijn. Dit alles is goed, niets is fout. Al wat tijdens het tekenen gebeurd is echt en heeft voor jou zijn eigen functionele en/of intuïtieve waarde. Wanneer je ervoor kiest om via het maken van Mandala's in contact te komen met je intuïtieve bron, kun je de informatie die hieruit voorkomt gaan gebruiken en eventueel in je dagelijkse leven toe passen.

 

Intuïtieve Mandala

Wanneer je een intuïtieve Mandala tekent zonder hulplijnen en cirkels, ga je de cirkelruimte vrij invullen vanuit je gevoel. Je laat gebeuren en geeft je heerlijk over aan het inkleuren en de voeding van de kleurenenergie. Elke kleur heeft net als de bewegingen zijn eigen energie en betekenis. Je kiest de kleur die op dat moment goed is. Je leert vertrouwen op jezelf. Via een intuïtieve Mandala stap je al het ware binnen in het zaadje en haar samengebalde kracht. Zo'n intuïtieve Mandala kan naar buiten brengen wat je op dit moment bezighoudt of het geeft je een energetische voeding welke op dit moment nodig is.

 

Voorbereidingen

Wanneer je kiest voor het maken van een Mandala is het goed om, voordat je hiermee aan slag gaat, een rustmoment in jezelf op te zoeken. Dit kun je bereiken door op je eigen wijze, via je eigen ritueel je spullen klaar te leggen, een kaarsje aan te steken en eventueel een lekker wierookgeurtje om een goede sfeer te creëren. Verder is het een hele prettige voorbereiding om voor het tekenen lekker even wat ademhalingsoefeningen te doen, waarbij je je op de inademing om kracht en inspiratie naar binnen te halen en op de uitademing de dingen van de dag los te laten. Even een goede verbinding maken met het 'nu' moment. Ik heb vroeger op de Basisschool een lerares gehad zij liet ons ook altijd voor het tekenen van een Mandala een rustmomentje creëren. Ze wilde dat wij allemaal rechtop in onze stoel gingen zitten met je knieën naast elkaar en onze handen op de knieën. We moesten onze ogen sluiten en ons concentreren op ons stuitje. Ze vertelde dat er uit ons stuitje een wortel groeide, die wortel ging door de grond naar het midden van de aardbol. We moesten er dan zelf bij verzinnen wat die wortel voor dingen en voorwerpen tegenkwam tijdens de reis naar het midden van de aardbol. Als wij eenmaal bij het middelpunt van de aarde waren gearriveerd, dan vertelde ze dat het daar lekker warm was en dat de zon scheen en dat het daar een plek was van geluk. En dat geluk en die warmte voelde wij ook allemaal. Ik kan je vanuit eigen ervaring zeggen dat deze manier ontzettend fijn is om je even terug te trekken en om op zoek te gaan naar je rustmoment.

 

Meditatie

Heel prettig is het ook om voor het tekenen te mediteren. Hierbij kun je een meditatie kiezen waarbij je even goed nar binnen gaat bij jezelf en verder laat gebeuren wat goed voor je is. Je kunt er ook voor kiezen om te mediteren op het thema van je Mandala. Kies je bijvoorbeeld voor het maken van een bloemenmandala, dan kan je je tijdens de meditatie mee laten voeren door een tuin van prachtige bloemen. Hierbij kun je de kleur laten meespelen, de voeding van de bloemen en de geuren en jezelf in het centrum ervan plaatsen. Verder zijn er ook hele fijne meditatie cd's verkrijgbaar, maar laat je je even meevoeren op je eigen favoriete sfeermuziek dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

 

Informatie

Het fijne van Mandalatekenen is dat het voor elke leeftijd toe te passen is. Er is altijd ruimte om op eigen wijze, met je eigen mogelijkheden te werken. Er ontstaan kunstzinnige uitwerkingen van en door jezelf. Mandalatekenen is een manier om in deze vaak drukke tijden even tot jezelf te komen, je te voeden en je eigen plek te vinden. Hoe sta je in het leven en hoe ga je er mee om.



Bron: members

Voeg toe aan: