Zoeken
 


Mug overleeft heelal

Laatste wijziging: donderdag 19 februari 2009 om 15:52, 2861 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 19 februari 2009

 

 

Een paar weken geleden ontdekten Amerikaanse astronauten een spin in het Internationale Ruimtestation ISS. Maar de Russen gaan daar nu overheen: ze hebben een mug uit de ruimte mee terug genomen naar aarde. De mug zat niet in het ruimtestation, maar plakte aan de buitenkant in het luchtledige. Nog opmerkelijker: de mug leefde nog. Hij wordt nu in Moskou onderzocht.

Het Russische ruimtevaart persbureau Nowosti Kosmonawtiki geeft maar een paar details: de mug zou zich 18 maanden lang in leven hebben gehouden aan de buitenkant van ISS. Het beestje overleefde daar temperaturen van -150 graden in de schaduw en plus 60 graden aan de zonkant. En dagelijks uiteraard een flinke portie kosmische straling.

 

De mug is onderdeel van het doorlopende Russische experiment Biorisk, dat onderzoekt wat de extreme omstandigheden van de ruimte doen met eenvoudige levensvormen. Door deze experimenten willen de Russen leren hoe ze verre missies naar bijvoorbeeld Mars moeten organiseren.

 

Aanvankelijk plaatste de Russische ruimtevaartorganisatie alleen bacteriën en schimmels aan de buitenkant van hun module. Daaruit leerden ze dat organismes die normaal op de menselijke huid voorkomen, in de ruimte overleven. Ze gaan in cryptobiose, een soort winterslaap, maar kunnen in een gewone atmosfeer weer wakker worden.

 

Maar nu blijken de Russen ook insecten te hebben getest. Volgens een persbericht bleef een mug die aan de buitenkant van het ruimtestation werd geplaatst, ook in de ruimte aanvankelijk bewegen. Na anderhalf jaar in de ruimte werd het beestje terug naar aarde gebracht door een ISS bemanning die afzwaaide. Eenmaal in een laboratorium in Moskou is het weer te tot leven gebracht.

 

Of de mug nog steeds leeft en hoe erg zijn hoofdpijn was, vermeldt het Russische bericht niet.



Bron: FAQT

Voeg toe aan: