Zoeken
 


Vitamine D of zonlicht beschermt tegen multiple sclerose

Laatste wijziging: zaterdag 14 februari 2009 om 18:26, 1913 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 14 februari 2009

 

Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben een verband ontdekt tussen de ziekte multiple sclerose (MS) en vitamine D, aldus de Sunday Times. Volgens die studie kan een dosis van die 'zonneschijnvitamine' helpen deze ernstige auto-immuniteitskwaal, die veel mensen treft, te bestrijden.

Aantoonbaar verband
Onderzoeksleider professor George Ebers, hoogleraar klinische neurologie aan de universiteit van Oxford, stelt dat er een duidelijk aantoonbaar verband bestaat tussen het gen dat de kans op MS verhoogt en vitamine D.

Erfelijke kwetsbaarheid
Volgens Ebers kan een tekort aan die vitamine tijdens de zwangerschap of de jeugdjaren de kans op MS aanzienlijk verhogen en is deze, door vitaminegebrek veroorzaakte, kwetsbaarheid voor de ziekte erfelijk.

Zwangere vrouwen en kinderen
Het toedienen van supplementen met vitamine D aan zwangere vrouwen en kleine kinderen kan volgens hem leiden tot een aanzienlijke afname van de aandoening.

Geen toeval
"Tijdens ons onderzoek hebben we twee belangrijke stukken van de MS-puzzel met elkaar verbonden. We hebben vastgesteld dat de interactie tussen vitamine D en het gen dat MS veroorzaakt heel specifiek is, en dat er hier geen sprake kan zijn van toeval. Daardoor denk ik dat we hier een potentieel hebben blootgelegd voor een behandeling die MS in de toekomst kan uitbannen", aldus Ebers tegenover de zondagseditie van de Times.

Genuanceerde kijk op zonnebaden
Deze ontdekking kan ook gevolgen hebben voor de huidige waarschuwingen tegen te veel zon, omdat dit huidkanker kan veroorzaken. Want het is diezelfde zon die ons, langs natuurlijke weg, vitamine D bezorgt wat de vorsers in Oxford ertoe brengt op te roepen tot een genuanceerdere kijk op zonnebaden.

Vooral in noordelijke streken
De conclusies van professor Ebers en zijn ploeg helpen ook verklaren waarom de ziekte het vaakst voorkomt in noordelijke streken en waarom er, zoals eerder aangetoond, in november minder mensen met MS worden geboren dan in mei.

Ook dat lijkt te wijzen op een verband tussen zonlicht, en dus vitamine D, en de ziekte. Want moeders die in mei bevallen, waren zwanger tijdens de donkere wintermaanden. In de maanden voor de geboorte van 'novemberbaby's' kon de moeder genieten van veel zon. (belga/lb)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: