Zoeken
 


Slimme spionage meter voor gas- en elektriciteitsverbruik

Laatste wijziging: donderdag 12 februari 2009 om 13:38, 3298 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 12 februari 2009

In juli 2008 heeft de Tweede Kamer wetsvoorstellen aangenomen die voorzien in de invoering van zogenaamde ‘slimme energiemeters’ in ieder huishouden. Het doel hiervan zou energiebesparing zijn, vanuit de gedachte dat verbruikers zuiniger zullen worden als ze constant kunnen zien hoeveel energie ze verbruiken. In de praktijk krijgen echter alle klanten een meter die zelf energie nodig heeft en is er sprake van extra sluipverbruik.

 

De meters registreren op kwartier hoeveel elektriciteit- en op uurbasis hoeveel gas- er ‘achter de voordeur’ wordt gebruikt. De netwerkbeheerder is verplicht dit door te geven aan de energiemaatschappij waar men op afstand minutieus kan volgen of mensen thuis zijn, hoe veel mensen er vermoedelijk in huis zijn, hoe laat de klant gaat slapen, hoe warm men het stookt, wanneer men op vakantie gaat enz.

Op grond van de Wet Vorderen Gegevens kan indirect ook de overheid over al deze gegevens beschikken.

Dit heeft niets meer te maken met het doelbindingsprincipe dat verbruik geregistreerd dient te worden om de rekening op te kunnen maken, maar introduceert een heel andere toepassing van de verbruiksgegevens. Deze gegevens leveren namelijk een schat aan mogelijkheden om het individuele gedrag van mensen, zonder dat zij daar weet van hebben, te kunnen controleren. Men kan er ook verbruik/gedragspatronen van bepaalde groepen mensen mee in kaart brengen en de gegevens gebruiken om het gedrag van mensen te monitoren.

Lees verder op WacHolland


Bron: wacholland.org

Voeg toe aan: