Zoeken
 


Het zonnecelfolie komt eraan

Laatste wijziging: maandag 9 februari 2009 om 22:19, 2702 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 9 februari 2009

 

 

Zonlicht oogsten wordt binnenkort veel goedkoper, meent een Utrechtse hoogleraar. Zijn onderzoek loopt op rolletjes.

Het zijn donkere dagen voor groene energie, bericht The New York Times. Door de economische crisis zijn de bestellingen van zonnepanelen en windmolens in de Verenigde Staten met tientallen procenten teruggelopen. Maar aan de Universiteit Utrecht ziet hoogleraar experimentele natuurkunde Ruud Schropp de toekomst juist erg zonnig in. Hij is één van de uitvinders van een flexibel, onbreekbaar zonnecelfolie, dat vanaf 2010 van de band moet gaan rollen in een Arnhemse proeffabriek. Die fabriek is eigendom van Helianthos, een dochterbedrijf van stroomproducent Nuon.

"Intussen onderzoeken wij hoe we de zonnecel en het productieproces nog verder kunnen verbeteren", zegt Schropp in een persbericht. "Zo gaan we met nieuwe nanomaterialen meer energie uit het zonlicht halen en nóg goedkopere dunnelaagtechnieken ontwikkelen. Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië, en in 2015 ook in Nederland."

Elmar VeermanBron: noorderlicht

Voeg toe aan: