Arts benadert klacht te vaak lichamelijk

Laatste wijziging: dinsdag 3 februari om 22:41, 2043 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 3 februari 2009

UTRECHT - Artsen kijken bij patiënten met medisch onverklaarbare klachten te veel naar lichamelijke oorzaken en te weinig naar emotionele of psychische achtergronden.

Dat stelt onderzoeksinstituut Nivel dinsdag na analyse van 97 consulten op video van patiënten die voor het eerst met zo'n klacht bij de huisarts kwamen.

Volgens het Nivel krijgen artsen geregeld patiënten met medisch onverklaarbare klachten op het spreekuur.

Om deze patiënten te helpen en uit angst een ernstige aandoening over het hoofd te zien, doen veel dokters een volledig lichamelijk onderzoek of verrichten ze ingrepen.

Hoofdpijn

Nivel-onderzoeker Sandra van Dulmen: ''Bij een patiënt die slecht slaapt, moet de huisarts doorvragen of deze ergens van wakker ligt. En bij hoofdpijn of rugpijn bijvoorbeeld de relatie leggen met stress.''

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste patiënten hun onderliggende ongerustheid niet expliciet naar voren brengen. Van Dulmen geeft als voorbeeld een patiënt die al heel lang keelpijn heeft.

Buurman

''Als hij zegt dat zijn buurman keelkanker had, dan uit hij daar zijn ongerustheid mee. Dan zou de arts daarop moeten ingaan. Als de arts gewoon antibiotica voorschrijft, dan neemt hij die ongerustheid niet weg en bestaat de kans dat de klacht chronisch wordt.'' Aan de andere kant moeten patiënten volgens haar ook duidelijker zijn.Bron: nu.nl