Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

Laatste wijziging: zondag 19 oktober om 21:19, 2779 keer bekeken
 
Groningen, zondag 19 oktober 2014

Concetta Antico uit San Diego leeft in een wereld die maar weinig mensen kunnen zien: ze is een tetrachomaat. Tetrachromaten hebben vier types kegeltjes in het oog. Hoewel de meeste mensen hooguit één miljoen kleuren zien, kan Antico er vele malen meer onderscheiden.

De meeste mensen hebben drie soorten kegeltjes (trichromatisch) en zijn in staat om ongeveer één miljoen tinten te onderscheiden. Wie kleurenblind is, heeft meestal slechts twee soorten kegeltjes en kan dus al beduidend minder kleurschakeringen zien.

Aan de hand van schilderijen laat Antico zien hoe haar wereld eruitziet. Ze ziet zeer veel kleurdimensies en –nuances, tot wel 100 miljoen verschillende. “Ik vind het verbijsterend hoe weinig kleuren de mensen kunnen zien,” zei ze.

Hoewel tetrachromaten meer receptoren in hun ogen hebben, verschilt hun brein nauwelijks van dat van normale mensen. Hoe kan het brein van Antico dan meer kleuren onderscheiden? Oefening baart kunst, zegt ze.

Jarenlang waren onderzoekers er niet zeker van of tetrachromacie bestond, maar in 2012 werd bevestigd dat Antico een tetrachromaat is. Naar schatting is één procent van de wereldbevolking tetrachromaat.

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

‘The Cat’s Meow’ ConcettaAntico.com

Wetenschappers zijn nu hard op zoek naar meer tetrachromaten om beter te begrijpen hoe hun brein werkt. “Ik was als kind anders dan andere kinderen,” zei Antico. “Ik schilderde al toen ik 7 was, ik was zo gefascineerd door kleur.” Jarenlang werd ze blootgesteld aan buitengewone kleuren en langzamerhand begon haar brein daar gewend aan te raken.

Antico is zelf nauw betrokken bij het onderzoek naar tetrachromacie omdat haar dochter kleurenblind is. “Ik dacht eerst dat het niets met mij te maken had, maar ze is kleurenblind dankzij mij, ik heb een mutatie,” zei ze. Antico hoopt een school te openen voor kleurenblinden en daarnaast wil ze een online platform opzetten voor tetrachromaten.Bron: ninefornews.nl