Astronomen vinden super-Neptunus

Laatste wijziging: zaterdag 31 januari om 22:37, 1863 keer bekeken
 
Groningen, zaterdag 31 januari 2009

 

 
De échte Neptunus.

Astronomen hebben buiten ons zonnestelsel een super-Neptunus gevonden. Dat heeft het vermaarde onderzoekscentrum Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics in het Amerikaanse Cambridge zelf bekendgemaakt.

120 lichtjaren
Op 120 lichtjaar van ons stootten de vorsers bij ster HAT-P-11 op een planeet waarvan de diameter 3,8 keer groter is dan die van de Aarde. Exoplaneet HAT-P-11b is ook 4,7 keer zo groot als onze planeet en weegt 25 keer zoveel.

De astronomen kwamen de planeet buiten ons zonnestelsel met een netwerk van kleine, automatische telescopen (HATNet) op het spoor toen het hemellichaam voor zijn ster passeerde. Daarmee scheen de ster zowat 0,4 procent minder helder.

Moederster
Op Neptunus gelijkend, draait HAT-P-11b niettemin om de 4,88 dagen rond de moederster, die zowat drie kwart van de omvang van onze Zon heeft en die iets minder heet is dan onze ster. De temperatuur op de planeet zelf bedraagt ongeveer 1.100 graden.

Er zijn aanwijzingen dat er rond HAT-P-11, de elfde exoplaneet die met het HATNet is gevonden, nog een planeet draait. Het stelsel bevindt zich in het sterrenbeeld De ZwaanBron: hln