Ziel(h)erkenning in Zelf – Liefde

Laatste wijziging: maandag 11 maart om 08:57, 4270 keer bekeken
 
Groningen, maandag 11 maart 2013

 

Verschillende ervaringen creëren een bepaalde visie die men over de liefde heeft.

Vanuit menselijk perspectief leren we in de kinderjaren door de band met de ouders in een vroeg stadium over de liefde. Onvoorwaardelijke liefde en de zorg die de ouders hebben over hun kroost, zorgen voor de veilige basis en veilig gevoel.

Dit is vaak de basis voor zelf – liefde. Een kind leert op jonge leeftijd (bewust of onbewust) wat liefde is.

Veel mensen hebben in de kindertijd blokkades opgelopen door situaties die minder prettig waren. Vooral kinderen die te maken kregen met situaties die ze zelf niet in de hand hadden, ervaren de ‘littekens’ op hun ziel in hun dagelijkse leven. Doordat die littekens/ blokkades aanwezig zijn, hebben deze mensen zichzelf ander gedrag aangeleerd om op een bepaalde manier toch te kunnen ‘overleven’.

Dit uit zich vaak in gedrag van ontwijking, confrontaties willen vermijden, verslavingsgedrag en ‘please’ gedrag.
Vanuit zielperspectief hebben we meerdere levenservaringen opgedaan, ook in de liefde. Bepaalde blokkades, gedachtepatronen kunnen soms eeuwenoud zijn.

Onuitgewerkte situaties uit vorige levens kunnen een schakel zijn in blokkades die men in het hier en nu ervaart. Het is de kunst om eerst de onverwerkte situaties uit het leven wat men nu leeft te transformeren.

Zelf – liefde

Ik heb meerdere blogs geschreven over zelfwaardering, innerlijk kind en eigenwaarde. De linken vindt je onder dit artikel.

Wat ik heb gezien en ervaren is dat veel mensen geneigd zijn om de liefde buiten zichzelf te zoeken. Soms komt dit door de minimale emotionele ondersteuning die het innerlijk kind heeft ervaren in de kinderjaren. Anderzijds wordt deze gedachte ook gevoed door alle informatiebronnen die we kunnen vinden, tv, boeken etc.

Als kinderen uit huis gaan, als een partner van het pad verdwijnt: het zijn allemaal situaties waarin men ‘verplicht’ is om een ander los te laten. Pas DAN wordt er duidelijk hoe weinig of hoeveel men in zichzelf heeft geïnvesteerd.

existence

Mensen die zich lieten voeden door de liefde van/voor de ander komen in een grote leegte terecht waarin ze op zichzelf zijn aangewezen. Eten, slapen, zelf verzorging zijn vaak ontregeld na dit soort ervaringen.

Zorgen voor jezelf, gezonde voeding, rust nemen en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je omgeving ( Rust, Reinheid en Regelmaat) zijn de eerste stappen naar Zelf- liefde.

Het is onafhankelijk van een ander, van de buitenwereld.

Zielnivo

Door zelf – liefde te voelen en te ervaren, groeit het vertrouwen in mensen. Daardoor ervaart men dat men ‘Gewoon’ zichzelf mag zijn. Wat een ander daarvan vindt doet er niet toe. Vaak zit er een stukje angst ” als ik mezelf laat zien, straks raak ik andere mensen kwijt” . Dit heeft vaak te maken met de blokkades waar ik het eerder over had.

Door deze angst te transformeren zullen mensen steeds meer hun ware ‘ zijn ‘ laten zien. De mensen die echt passen bij het karakter van de persoon, zullen altijd blijven. Hoe meer men zichzelf is, hoe meer men ook mensen aantrekt die zichzelf zijn.

zelfawareness

De gedachte om ‘ alleen achter te blijven’ als men zichzelf is, kan een hardnekkig denkpatroon zijn, die niets zegt over het hier en nu. Doordat mensen zich juist openstellen en zichzelf laten zien ontstaat er de mogelijkheid om van hart tot hart een verbinding aan te gaan. Van mens tot mens, welke rol men ook in het leven van de ander speelt.

Zelf – Liefde en grenzen

Openstellen vraagt om durf en kracht en de juiste inzichten. Niemand zit erop te wachten om een verbinding met iemand aan te gaan die misbruik maakt van die openheid. Daarom is het ook belangrijk om te leren wat wel wenselijk is en waar de grenzen liggen.

Door bewust contact te maken met het fysieke lichaam en te voelen wat er gebeurt, kan men sommige situaties en grenzen beter aanvoelen. Zelf – liefde betekent dat men ook ” Nee “ mag zeggen tegen iets of iemand.

respect

Dat is wat veel mensen aan het leren zijn. In de kindertijd had men een stuk machteloosheid ervaren. Het is nu de periode ervoor om die oude pijn te transformeren in innerlijke kracht. In het hier en nu mag men zichzelf zijn. Ja zeggen als iets goed voelt, nee zeggen als iets niet goed voelt en opkomen voor zichzelf als men dat nodig vindt.

Dat heeft niets te maken met onbeschoft zijn, het heeft te maken met zelf – liefde.

waardering

Fijne groei !

Namaste

 



Bron: sattvahealing