Gemeentes maken misbruik van goede doel uit eigen belang

Laatste wijziging: woensdag 9 januari om 22:58, 3932 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 9 januari 2013

(Novum) – Veel gemeenten verdienen geld aan de inzameling van oude kleding. Ze vragen een vergoeding voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel. Dat beeld bevestigt een woordvoerder van kledinginzamelaar KICI na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Goede doelen, die tot 35 cent per opgehaalde kilo betalen, beklagen zich over de tarieven. Per jaar zijn ze nu al enkele miljoenen kwijt, schrijft de krant vrijdag.

Volgens de woordvoerder van KICI zoeken gemeenten door bezuinigingen nieuwe inkomsten. De instelling vindt dat gemeenten zo snel mogelijk moeten stoppen. Het belang voor het goede doel is belangrijker, vindt ze.

Behalve KICI verzamelen charitatieve kledinginzamelaars als Humana, Sam’s Kledingactie en het Leger des Heils jaarlijks met elkaar bijna vijftig miljoen kilo kleding in. Het Leger des Heils verzamelt per jaar zo’n 25,5 miljoen kilo in en is daarmee het grootste bedrag kwijt, weet de Volkskrant. De instelling betaalt in totaal ruim een miljoen euro aan ruim honderd gemeenten.

KICI wil in een reactie niet zeggen hoeveel het jaarlijks kwijt is aan gemeenten. De instelling zegt gemiddeld tien tot elf miljoen kilo kleding per jaar te verzamelen.

Kleding levert inzamelaars nu zo’n 55 tot 75 cent per kilo op. Naar schatting de helft daarvan gaat naar de gemeentekas. Omdat het inzamelen ook geld kost, blijft nog zo’n acht tot vijftien cent over voor goede doelen.

Volgens de Volkskrant laten gemeenten inzamelaars ook nog eens tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen in een bepaalde plaats. Ook commerciële partijen mengen zich vaker in de strijd om kleding. Omdat zij niets voor goede doelen willen verdienen, kunnen zij vaak een hoger bedrag bieden.



Bron: hlne.nl