Steeds meer niet-rokers longkanker

Laatste wijziging: maandag 10 september om 08:41, 3751 keer bekeken
 
Groningen, maandag 10 september 2012

Er is een stijging in het aantal niet-rokers die longkanker krijgen. Dit is de conclusie van een onderzoek dat werd gepresenteerd op een wetenschappelijk congres in Wenen. Ook krijgen steeds meer vrouwen longkanker.

De onderzoekers hielden in 2010 de gegevens bij van 7.610 mensen die longkanker hadden, en van 7.610 nieuwe gevallen. Tien jaar eerder werd er eenzelfde onderzoek uitgevoerd. Uit de vergelijking van de cijfers bleek dat vrouwen en niet-rokers vaker longkanker kregen. In 2010 was in 11.9 procent van de gevallen de patiënt een niet-roker, terwijl dit in 2000 nog 7.9 procent was. 24.4 procent van de patiënten was vrouw; in 2000 was dit nog 16 procent. Het aantal vrouwelijke patiënten dat rookte of had gerookt was niet veel veranderd in de tien jaar tijd: van 64 procent naar 66 procent. Bij mannen nam het aantal rokers onder de longkankerpatiënten wel af, terwijl het aantal mannelijke niet-rokers met longkanker juist toenam.

Longkanker cijfers

De laatste tien jaar is er veel veranderd in de behandeling van longkanker. Er zijn nieuwe medicijnen en nieuwe manieren om tot een diagnose te komen. De onderzoekers van de ‘French College of General Hospital Respiratory Physicians’ probeerden met hun onderzoek de effecten van deze veranderingen vast te stellen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Frankrijk.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 11.000 mensen longkanker. Dit zijn veelal mannen, maar het KWF meldt net zoals het Franse onderzoek dat ook steeds meer vrouwen longkanker krijgen. Longkanker wordt meestal vastgesteld in de leeftijd tussen de 50 en de 80, bij vrouwen meestal iets eerder dan bij mannen.

Risicofactoren longkanker

Roken is de belangrijkste reden dat mensen longkanker ontwikkelen. Het KWF meldt dat in 86 procent van de longkankergevallen roken de oorzaak is. Er is weinig bekend over factoren die het risico op longkanker vergroten voor niet-rokers. De World Health Organisation heeft uitlaatgassen van dieselmotoren aangewezen als een kankerverwekkende stof. Het KWF noemt het verblijven in rokerige ruimtes en blootstelling aan nikkel, radon, arseen en asbest ook als risicofactoren.

Onderzoeksleidster Dr. Chrystèle Locher zei: “We zagen onlangs dat de WHO dieseluitlaatgassen als kankerverwekkende stof aanwees, maar meer onderzoek is nodig om andere factoren die kunnen bijdragen aan longkanker bij niet-rokers. Antirookcampagnes moeten meer gericht zijn op vrouwen, omdat we weinig verandering zien in longkankergevallen veroorzaakt door roken bij vrouwen.”

Bron: Artikel Medical News Today

KWF Kankerbestrijding longkanker



Bron: healthylives.nl