Gasramp Noordzee ontploffingsgevaar

Laatste wijziging: zondag 1 april om 20:08, 3941 keer bekeken
 
Groningen, zondag 1 april 2012
Het lijkt op een andere ‘BP Olieramp’…
Men verwacht dat het ca. 6 maanden gaat duren voor dit onder controle is, wat vernietigende gevolgen heeft. En Britse officials verzekeren dat er geringe directe bedreiging bestaat!? 

De oliemaatschappij Total heeft nog geen oplossing voor een ernstig lek van aardgas op een booreiland in de Noordzee. Het dichten van het lek zou nog maanden kunnen duren! 

Al vier dagen stroomt het gas uit een groot lek in een boorinstallatie op de Noordzee, en er is nog geen oplossing in zicht. De Franse oliefirma Total, de eigenaar van het Elgin-boorplatform, wuift waarschuwingen weg dat er ontploffingsgevaar dreigt op het boorplatform, waar een vlam is blijven branden bij de snelle evacuatie zondag. Volgens Total bevindt de vlam zich ver genoeg van de plaats waar het gas naar boven komt, en blaast een zachte wind het gas weg van de vlam.

Risico’s minimaal?
De Schotse regering – het Elgin-platform bevindt zich op 240 kilometer van de Schotse kust – heeft Total opgeroepen tot ‘absolute transparantie' over de situatie. Al zegt de Schotse minister van Milieu erbij dat de risico's voor het milieu ‘minimaal' zijn.

Explosiegevaar
Het gas komt uit de boorput naar boven en borrelt van bij de zeebodem (op honderd meter diepte) omhoog naar het zeeoppervlak en het platform. Omdat er weinig wind staat, blijft er veel gas ter plaatse in een grote wolk hangen. Het gas is een mengsel van het brandbare methaan (het hoofdbestanddeel van aardgas), het giftige waterstofsulfide, bekend van zijn rotte-eierengeur, en koolstofdioxide. Het explosiegevaar maakt het voorlopig nog te gevaarlijk op het boorplatform te werken.

Volgens een woordvoerder van Total bevindt de vlam zich op een apart platform met ondersteunende infrastructuur, negentig meter van het platform waaronder het lek zich bevindt. Toen zondag het lek ontdekt werd, moest het platform zo halsoverkop verlaten worden dat er geen tijd was om de vlam te doven, die dient om de druk te regelen door het affakkelen van overtollig gas. Er is wel geprobeerd om zo veel mogelijk apparatuur, onder meer de elektriciteitsvoorziening, uit te schakelen. Een kleine vonk volstaat om opgestapeld gas te doen ontbranden.

Volgens Total was de prioriteit de 238 werknemers op het platform zo snel mogelijk te evacueren. Bij een brand op het boorplatform Piper Alfa 24 jaar geleden werden 167 mensen gedood.

Snel verspreiden
Het waterstofsulfide dat van op de zeebodem omhoog borrelt, is een bedreiging voor de vissen en andere dieren ter plaatse. Eenmaal boven water zal het zich echter snel verspreiden, zeker als er wat meer wind staat. ‘Het doet het milieu geen goed, maar het is op dit moment geen grootschalig incident…', zegt Simon Boxall van het National Oceanographic Centre in Southampton.

‘Je kunt wachten op een explosie’
De aandelenkoers van Total, dat nog geen concreet plan heeft voorgelegd, is de voorbije twee dagen met zeven procent gedaald. Analisten verwachten dat het Total 0,1 tot 2 miljard euro kan kosten om het lek te dichten. Ter vergelijking: het Deepwater Horizon-lek in de Golf van Mexico heeft BP een schadevergoeding van 5,8 miljard euro gekost. Als het Elgin-platform echter zou ontploffen, zou het Total meer dan 7 miljard euro kunnen kosten. Volgens John Shanks, een consultant voor de olie-industrie, kan het platform ‘an explosion waiting to happen' worden als het nog lang blijft lekken.

Opties
Een van de opties om het lek aan te pakken, is een nieuw boorgat boren. Daarlangs zou het gas kunnen worden afgetapt, of een dichtingsmengsel in de lekkende boorput gepompt worden. Volgens Total zou het tot zes maanden kunnen duren om zo'n tweede boorgat te boren. Er zou ook rechtstreeks zware modder in de eerste boorput gepompt kunnen worden, maar dat gaat voorlopig niet door de gevaarlijke situatie op het platform. Het is ook mogelijk – en daar lijkt Total op te hopen – dat het lek vanzelf dichtgaat.

Per ongeluk hoger gelegen reservoir geraakt
Het weglekkende gas lijkt niet afkomstig te zijn van het natuurlijke ondergrondse gasreservoir, dat het doelwit was van de boorput. Dat is veilig afgesloten. Het gas komt van een hoger gelegen reservoir dat blijkbaar per ongeluk geraakt is, en dat nu het boorgat indringt en naar boven opstijgt.

Volgens Greenpeace illustreert het Elgin-incident de gevaren van het boren naar olie en gas op steeds moeilijker bereikbare plaatsen op zee. 
 


 

 



Bron: eindtijdnieuws