Twaalf tips om deze crisis te overleven

Laatste wijziging: zaterdag 28 januari om 22:35, 4247 keer bekeken
 
Groningen, zaterdag 28 januari 2012

 

De euro is zijn waarde aan het verliezen! En ook de voorzitter van de Amerikaanse FED gaf recentelijk aan dat sparen geen zin meer heeft vanwege de inflatie. Alles wat je op je bankrekening zet, wordt in rap tempo minder waard. De Europese Centrale Bank overspoelt de markt met miljarden euro's door de banken vol te pompen met geld dat niet bestaat. Hierdoor worden jouw en mijn spaarcenten vanzelf minder waard. En hoe minder je geld waard wordt, hoe meer er neergeteld moet worden voor alles wat je in de winkel koopt, gevolg: alles wordt duurder. De inflatie is een tijdje geleden al ingezet en het ziet er naar uit dat er op dit moment in dit economisch klimaat geen houden meer aan is. Hoe overleef je deze inflatie? En hoe overleef je deze crisis? Met de volgende 12 tips bereid je je voor:

 

1. Betaal je schulden zoveel mogelijk af. Bij een inflatie moet je alle zeilen bijzetten. En als je kosten kan vermijden, vergroot je je kansen.

2. Zet de rente van je lening vast. Als je een variabele rente betaalt, dan kan deze de pan uit rijzen met de stijging van de inflatie. Als je je rente vast zet, weet je wat je per maand moet betalen.

3. Koop tastbare dingen! Denk aan voedsel, huishoudelijke artikelen en vitaminepreparaten. Inflatie betekent dat de prijzen zullen stijgen. Door nu goederen te kopen die je toch nodig hebt in de toekomst, bespaar je jezelf geld.

4. Verdiep je in de aandelenmarkt en koop aandelen van goud- en zilvermijnen. Laat je hierin wel goed voorlichten. Dit vereist even wat tijd en aandacht, maar waarom zou je niet financieel wat slimmer worden. Je kunt er je koopkracht mee redden in de toekomst. Je kunt ook fysiek goud en zilver kopen en dit veilig op laten slaan. Deze edelmetalen blijven hun waarde behouden als je geld niets meer waard wordt.

5. Koop grond indien mogelijk. In Nederland is het niet makkelijk om grond te kopen. Maar als je grond hebt, wees er zuinig op. En als je grond kan kopen; grond is schaars, het is een veiliger belegging dan je euro's op de bank.

6. Koop vreemde Valuta. Als de euro keldert, behoud je je koopkracht met vreemde valuta. Op internet wordt de Zwitserse Frank aanbevolen, maar dat is al geruime tijd achterhaald. De Zwitserse Frank is aan de euro gekoppeld (om stijging te voorkomen). Om je koopkracht te behouden kun je beter wat Noorse of Deense Kronen, Australische dollars of Canadese dollars te kopen. Neem de tijd om je in valuta te verdiepen.

7. Koop zaden en planten. Ook, en dit is heel belangrijk, koop zaden van eetbare planten die het goed doen in jouw omgeving. Niemand weet precies hoe lang deze crisis gaat duren. Een moestuin kan je echt helpen in tijden van nood. Ook op je balkon kun je groenten kweken.

8. Koop je fruit, groente en melk in je eigen streek of bij een boer. Leer de locale voedselleveranciers in je omgeving kennen zodat je in tijden van nood weet waar je terecht kan.

9. Leg contact met je buren. Als je geld niets meer waard wordt ben je aangewezen op elkaar. Als je dan met je buren kan ruilen of samen actie kan ondernemen om aan goederen te komen, vergroot je je overlevingskansen.

10. Sluit je aan bij ruilhandel groepen. Op internet zijn veel mogelijkheden om dingen met elkaar te ruilen. Als je geld niets meer waard is, dan heb je je contacten gelegd om te kunnen ruilen.

11. Zorg voor een noodpakket. Een (hyper)inflatie kan zorgen voor een instabiele situatie. Als de stroom langdurig uitvalt of als de olie ineens ontbetaalbaar wordt, kan er kettingreactie in de maatschappij plaatsvinden. Zorg voor waterzuiveringsfilters, warme dekens, een EHBO kit, een radio op batterijen, etc. Ook alternatieve verwarming is aan te raden, bijvoorbeeld een hout- of oliekachel.

12. En tot slot: laat je niet gek maken. En laat je vooral niet bang maken. Het is een bijzondere tijd en het is ook een mooie tijd. Omdat er veel verandert, zijn er ook veel kansen om het met zijn allen anders te gaan doen. Het is goed om je voor te bereiden en om de situatie realistisch te bekijken terwijl je relaxed en gezond blijft.



Bron: zoalsjijwilt.nl