Natuurlijk eten

Laatste wijziging: maandag 22 augustus om 09:47, 3678 keer bekeken
 
Groningen, maandag 22 augustus 2011


Rawfoodisme, het eten van ongekookt voedsel

Er is sinds enkele jaren een nieuwe trend op het gebied van bewust eten; raw food. Letterlijk vertaald betekent dit rauw eten of rauwkost. Het eten van rauwkost is niet echt nieuw; al sinds de jaren 50 adviseren diverse gezondheidsdeskundigen dat het eten van gemalen groentes meer effectief is voor het lichaam. Door het koken verliest de groente voedingsstoffen.

Raw foodisten eten geen vlees en geen geraffinneerde producten zoals witte suiker en witte meel. Eten kun je zoet maken met een scala aan vruchten zoals gedroogde vruchtenpuree, dadelpuree, maar ook natuurlijke siroop zoals ahornsiroop en verscheidene vruchtensiropen zoals cranberrysiroop zijn zeer zoet maar gezond. Verder is stevia een gezond, plantaardig zoetmiddel.

Lees verder: rawfoodisme


Stevia, een gezond en plantaardig zoetmiddel

Iedereen houdt van zoet eten. We eten taartjes, snoep of gooien suikerklontjes in de thee. Het nadeel aan zoet eten en drinken is bekend; we worden er dik van. Onze tanden krijgen dagelijks aanslagen te verduren door het eten van koekjes en chocola. Honing is een goed alternatief; het is gezonder dan suiker. Toch word je van teveel honing ook dik. De oplossing voor onze zoetverslaving is een plantje uit Zuid-Amerika; stevia.

Lees verder over Stevia


De vaste kruidentuin

De vaste, winterbestendige kruidentuin kent inheemse kruiden die vrij gemakkelijk in de tuin groeien zodat iedereen zelf verse kruiden kan verbouwen. Deze kruiden kun je gebruiken om je eten mee lekkerder te maken maar je kunt er ook goed thee van zetten.

Kruiden maken het eten extra lekker en bieden geneeskracht voor het lichaam. De kruiden die in dit artikel beschreven zijn bevorderen de spijsvertering. De opname van voedingsstoffen wordt bevorderd en gifstoffen worden sneller uit het lichaam gedreven. Verse kruiden geven op deze manier de mens meer levensenergie. Sommige kruiden werken speciaal goed voor een bepaald deel van het lichaam. 

Lees verder over de kruidentuin


Zelf kruidenthee maken

Zelf kruidenthee samenstellen loont de moeite; het is gezond, bespaart je geld en is leuk om te doen. Je voelt je een onderdeel van je natuurlijke omgeving. Je plukt wat moeder aarde te bieden heeft. In het veld kun je bijvoorbeeld dovenetel, brandnetel, duizendblad, paardenbloembladeren, jonge eikebladeren, jonge bosaardbeibladen, jonge braambladeren, smalle weegbree, brede weegbree en robertskruid  plukken en drogen om er later thee van te zetten. Je kunt de kruiden des velds mengen met de kruiden des tuins zodat je je eigen favoriete kruidenmix kun samenstellen.

Kruiden plukken, drogen en vermalen om thee te zetten is iets wat mensen verleerd hebben. Een eeuw geleden was dit nog heel gewoon. Door de industrialisatie van de maatschappij zijn we vergeten hoe en welke planten bruikbaar zijn om zelf thee te maken. Kruidenthee is nu te koop in winkels. Een wandeling of fietstocht in de buitenlucht kan veel kruiden opleveren waardoor je geruime tijd van kruidenthee kunt genieten.

Lees verder hoe je zelf kruidenthee maakt



Bron: tom008.infoteur.nl