Amazone-stam heeft geen abstract begrip van tijd

Laatste wijziging: dinsdag 24 mei om 13:16, 2580 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 24 mei 2011

AMSTERDAM – De leden van de stam Amondawa in de Amazone hebben mogelijk geen abstract idee van tijd. Dat beweren Britse taalonderzoekers in een nieuwe studie.

De taal die de Amondawa met elkaar spreken, bevat geen woorden waarmee het concept van tijd wordt aangeduid, zoals 'tijd', ‘jaar’, of ‘maand’.

De stamleden begrijpen uiteraard wel dat gebeurtenissen na elkaar in de tijd plaatsvinden, maar in hun taal en cultuur bestaat tijd niet als een apart concept. Dat meldt BBC News op basis van een studie van wetenschappers aan de Universiteit van Portsmouth.

Gebeurtenissen

“We zeggen niet dat dit mensen zijn die geen besef hebben van tijd, of buiten de tijd leven”, verklaart hoofdonderzoeker Chris Sinha. “De Amondawa kunnen net als andere mensen praten over gebeurtenissen en opeenvolgende gebeurtenissen.”

“Wat we niet hebben kunnen vinden in hun taal is een notie van tijd, onafhankelijk van gebeurtenissen die zich voordoen Ze hebben geen woord waarmee ze tijd aanduiden als een concept waarbinnen gebeurtenissen plaatsvinden”, aldus de wetenschapper.

Leeftijd

Naast het feit dat de Amondawa geen woorden voor tijdgerelateerde begrippen hebben, verwijzen de stamleden ook nooit naar hun leeftijd. In plaats daarvan nemen ze een nieuwe naam aan als ze een nieuwe levensfase ingaan.

Ook bestaan er in de taal van de stam geen uitdrukkingen waarin het begrip van verstrijkende tijd aan bewegingen door ruimte wordt gekoppeld, zoals ‘ik heb de hele nacht doorgewerkt’, of ‘die gebeurtenis is aanstaande’.

Klokken

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Language and Cognition.

De wetenschappers vermoeden dat een abstract begrip van tijd ontbreekt in de taal van de Amondawa, omdat de stamleden niet de beschikking hebben over zogenaamde tijdtechnologie, zoals kalenders en klokken.

“Het is in ieder geval niet zo dat de schematische structuur van tijd die wij hanteren de cognitieve capaciteiten van deze mensen te boven gaat”, aldus onderzoeker Sinha.

 



Bron: nu.nl