Sterrenstelsels ontstonden eerder dan gedacht

Laatste wijziging: donderdag 14 april om 09:09, 3490 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 14 april 2011

MÜNCHEN - Amerikaanse en Europese astronomen zijn een stap dichter bij de oerknal gekomen. Ze hebben een sterrenstelsel ontdekt uit de begintijd van het heelal, ongeveer dertien miljard jaar geleden.

De ontdekking wordt binnenkort gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Het ontdekte sterrenstelsel ontstond waarschijnlijk tweehonderd miljoen jaar na de oerknal. Het was tot nu toe niet bekend dat er zo vroeg in het bestaan van het universum al sterrenstelsels werden gevormd.

Het licht dat de wetenschappers hebben waargenomen, is van 750 miljoen jaar later, toen het sterrenstelsel al volgroeid leek te zijn.

Oerknal

In het begin van het heelal, kort na de oerknal, bestond het universum waarschijnlijk uit een dichte wolk van onder meer waterstofgas. Daaruit zijn in de loop van de tijd sterren, planeten en alle andere hemellichamen ontstaan.

Die beginperiode was bepalend voor de verdere ontwikkeling van het heelal, maar veel is nog onbekend. Met de nieuwe ruimtetelescoop James Webb, die rond 2014 wordt gelanceerd, willen wetenschappers een nog scherper beeld krijgen van het jonge heelal.



Bron: nu.nl