Twee historische documenten ontdekt onder ingestort standbeeld Christchurch

Laatste wijziging: woensdag 2 maart om 15:29, 4087 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 2 maart 2011
© afp

Terwijl het dodental door de aardbeving in Christchurch nog aan het stijgen is, hebben werklieden een merkwaardige ontdekking gedaan. Onder het ingestorte standbeeld van de oprichter van de stad, John Robert Godley, hebben ze twee historische documenten gevonden: een kleine capsule uit glas dat lichtjes beschadigd is en een metalen buis.

Het kan wel nog een tijdje duren voor de geheimen van de twee capsules onthuld worden. Burgemeester Bob Parker zei dat het plaatstelijke museum de capsules onder haar hoede neemt.

Maar van wanneer dateren deze capsules nu? Daarrond hangt nog een groot mysterie. Ofwel zou iemand de capsules verstopt hebben toen het standbeeld  in 1867 voor de eerste keer werd opgezet. Maar het standbeeld is ook al eens verplaatst geweest. Zowel in 1918 toen het plaats moest ruimen voor een tramhalte en in 1933 toen het terug verplaatst werd naar haar oorspronkelijke plaats.

In de glazen capsule is een klein perkament te zien. Deze zou weleens historische gebeurtenissen rond de regio van het standbeeld kunnen beschrijven. (tvl)




Bron: hln.be