Glazen voor kinderen bevatten tot 1.000 keer te veel lood

Laatste wijziging: woensdag 24 november om 15:09, 2795 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 24 november 2010

Amerikaanse drinkglazen met cartoonfiguurtjes zoals Superman, Wonder Woman of personages uit 'De Tovenaar van Oz' bevatten tot duizend keer méér lood dan wat de overheid toelaat voor kinderproducten. Dat meldt persagentschap AP op basis van labotesten.

De verf die werd gebruikt voor de decoratie van de glazen werd vervaardigd in China en bleek bij onderzoek tussen de 16 en 30,2 procent lood te bevatten, daar waar Volksgezondheid 0,03 procent toelaat. De glazen bleken overigens niet alleen te veel lood te bevatten. Ook de niveaus van cadmium, dat nog gevaarlijker is dan lood, waren erg hoog.

Via hand in mond
Toen de onderzoekers 'normaal gebruik' van de glazen nabootsten in hun tests, bleken er 'kleine maar significante' stukken van het lood en de cadmium los te komen van de tekeningen. De gevolgen kunnen zeer zwaar zijn, aangezien kinderen zo zware metalen op hun handen krijgen, en die dan mogelijk in hun mond kunnen wrijven.

Een aantal van de merken die de glazen gebruiken, zijn Coca-Cola, Walt Disney, Burger King en McDonald's. Coca-Cola, dat vorige week al op de hoogte werd gebracht van de testresultaten, maakte gisteren bekend dat het 88.000 glazen terugroept. Deze zomer haalde McDonald's al 12 miljoen 'Shrek'-glazen uit de handel.

Zorgelijk
Na die terugroepacite kocht AP verschillende nieuwere glazensets, en oudere via onder meer online veilingen en een rommelmarkt. Na analyse van de willekeurig gekochte glazen blijkt nu dus dat het probleem veel verder gaat dan de McDonald's-besmetting van deze zomer. Extra zorgelijk is dat de glazen door hun kleurige designs speciaal voor kinderen op de markt worden gebracht. (hlnsydney/tw)



Bron: hln.be