Piloten boycotten bodyscanners

Laatste wijziging: woensdag 10 november om 16:04, 3532 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 10 november 2010

De Amerikaanse vakbond voor piloten, de Allied Pilots Association (APA) heeft aangekondigd de zogeheten bodyscanners, waarmee beveiligers op vliegvelden onder iemands kleren kunnen kijken, te boycotten.

De aankondiging is het gevolg van een schorsing van een Amerikaanse piloot die weigerde zich te laten scannen, dit vanwege schadelijke straling die de scanners uitzenden.

Volgens recent onderzoek blijkt die straling 20 keer zo hoog te zijn als wat autoriteiten en de fabriekant eerder beweerden. ´Frequent flyers´ lopen een verhoogd risico op kanker vanwege de scans, en piloten zijn de meest frequente vliegers.   Kinderen  en mensen met een aanleg voor mutaties kunnen eveneens de scanners beter mijden, aangezien zij gevoeliger zijn voor radioactiviteit.

In het Verenigd Koninkrijk kwamen de scanners al eerder in opspraak bij gebruik voor kinderen. Het maken van naaktfotoos van kinderen is in strijd met Britse wetgeving tegen kinderporno.

Big Brother Watch, een Amerikaanse privacy organisatie, steunt de actie van de vakbond, en roept vakbonden in andere landen op hetzelfde te doen."Als piloten straks niet meer worden gescand, waarom andere burgers nog wel?"

Update: Doe-het-zelf privacy bescherming: scanner proof ondergoedBron: tax-planning.nl