Tweede kans voor 'vergeten' geneesmiddelen

Laatste wijziging: donderdag 16 september om 15:10, 2198 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 16 september 2010

ROTTERDAM - Een groep gearriveerde artsen en onderzoekers uit Nederland en de Verenigde Staten heeft de stichting Cinderella Therapeutics in het leven geroepen, die onderzoek doet naar 'vergeten' medicijnen.

Het gaat daarbij om veelbelovende potentiële geneesmiddelen, die farmaceutische bedrijven evenwel nooit in productie hebben genomen omdat zij er te weinig winst van verwachtten.

De oprichters van de stichting, die dinsdag met hun initiatief naar buiten traden, handelen niet uit winstoogmerk. ''We duiken in een markt die voor andere partijen niet interessant is.

Het enige wat we nodig hebben zijn beperkte financiële middelen, maatschappelijke erkenning en medewerking'', zegt Dick van Bekkum (85), emeritus hoogleraar radiobiologie en transplantatiebiologie te Rotterdam.

Sporen

De leden van Cinderella hebben hun sporen verdiend in de wetenschap of het bedrijfsleven, en voelen het naar eigen zeggen als hun maatschappelijke plicht hun kennis en kunde in te zetten voor het algemeen nut.

Zij denken dat zij, juist omdat zij geen winstoogmerk hebben en toch bedrijfsmatig te werk gaan, sneller en doelmatiger kunnen werken aan de ontwikkeling van medicijnen dan gevestigde bedrijven.

Hersentumoren

Cinderella, dat eind vorig jaar het levenslicht zag, werkt momenteel aan een therapie tegen hersentumoren. Een Italiaanse arts behaalde daarmee zeventien jaar geleden veelbelovende resultaten, maar sindsdien lag het onderzoek op de plank.

Cinderella stofte het af, bracht verbeteringen aan en bereidt nu een studie voor bij patiënten bij wie een hersentumor na operatie is teruggekeerd.

Mogelijk kan de therapie ook worden gebruikt bij andere, slecht behandelbare vormen van kanker.

Daarnaast onderzoekt Cinderella van vijf andere projecten of zij de moeite waard zijn om nieuw leven in te blazen. Daarbij is alleen de verwachte effectiviteit van belang.

Voortgang

Ook ligt de nadruk op ziekten waartegen nog geen effectieve medicijnen bestaan. Het is de bedoeling dat van elk onderzoek de voortgang te volgen is via de website van Cinderella. Op die manier kunnen ook andere wetenschappers ideeën ter verbetering aandragen.Bron: nu.nl