Golfstroom Atlantische Oceaan inderdaad verstoord door olieramp

Laatste wijziging: maandag 6 september om 15:32, 8507 keer bekeken
 
Groningen, maandag 6 september 2010

Op 2 augustus berichtten we dat de Italiaanse klimaatwetenschapper Gianluigi Zangari op basis van satellietgegevens had ontdekt dat de zeestroom in de Golf van Mexico als gevolg van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon vrijwel tot stilstand was gekomen. Inmiddels hebben andere wetenschappers dit bevestigd. Recente satellietopnames laten namelijk zien dat als gevolg hiervan nu ook de voor ons uiterst belangrijkste golfstroom in het noorden van de Atlantische Oceaan is verstoord, met mogelijk rampzalige gevolgen voor het klimaat in Europa, Noord Amerika en de rest van de wereld. (1)

De zee- of golfstroom in de Golf van Mexico is de motor van de warme golfstroom, die dwars over de Atlantische Oceaan naar de wateren rondom Europa wordt gestuwd. Deze golfstroom zorgt voor een gematigd klimaat in zowel de hele Oostkust van de Verenigde Staten als in vrijwel heel Europa, inclusief Nederland.

Wetenschaper Paul Noel, adviseur van Pure Energy Systems en mede-oprichter van het New Energy Congres, bevestigde onlangs de bevindingen van Gianluigi Zangari. 'Ik controleer de zeestroom (in de Golf) regelmatig,' verklaarde hij. 'Ook mij is het opgevallen dat deze gestopt is.' Daarnaast zouden er volgens hem op de stranden rond de Golf nieuwe, vreemdsoortig gevormde olieresten aanspoelen. (2)
Terwijl in de reguliere media wordt beweerd dat de olieramp voorbij is en nieuwsberichten dat er gisteren bij een explosie op een ander booreiland eveneens olie zou zijn vrijgekomen snel werden ontkend, zeggen onafhankelijke wetenschappers dat zeker 80% van de olie nog steeds in de Golf van Mexico aanwezig is, maar als gevolg van het uitermate giftige oplosmiddel Corexit onder water is gezakt en daarom niet meer zichtbaar is voor het grote publiek.

De satellietopnamen van de verstoorde golfstroom in de Atlantische Oceaan lijken deze vermoedens te bevestigen. Het olie/Corexit mengsel zou tot een diepte van anderhalve kilometer een dikke laag vormen die de natuurlijke golfstroom tegenhoudt. Als gevolg hiervan is de golfstroom in de Atlantische Oceaan op zo'n 400 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat North Carolina uit elkaar aan het vallen.


Normale golfstroom in noordelijke Atlantische Oceaan (5 september 2004).


Huidige, verstoorde golfstroom (22 augustus 2010).
 
De verstoring van de thermohaliene circulatie (THC), waarmee het systeem wordt aangeduid waarin warmwaterstromen door de veel koelere oceaan stromen en de atmosfeer tot op een hoogte van 11 kilometer boven deze golfstroom beïnvloeden, heeft naar verluid ook de Jet Stream (straalstroom) in de atmosfeer ontwricht. De extreme temperaturen en bosbranden in Rusland en andere delen van Azië zouden hiervan het gevolg zijn, alsmede ook de enorme overstromingen in Pakistan en China.

Ook in Europa lijken de eerste gevolgen zichtbaar te worden. Na de flinke overstromingen in midden Europa lijkt het weer in Zuid Duitsland nu meer op november dan op begin september. Overdag wordt soms slechts een temperatuur van 7 graden Celcius gemeten (3). Ook valt er nu al sneeuw in de Alpen, een maand eerder dan normaal (4). In Noorwegen is half augustus zelfs al tot een halve meter sneeuw gevallen (5). Omdat op het Zuidelijk Halfrond er een recordhoeveelheid zeeijs is waargenomen en Australië de koudste augustus in 35 jaar beleeft (6), denken sommige meteorologen dat al deze signalen een voorbode kunnen zijn van 'global cooling', ondanks het feit dat dit jaar tot nu toe één van de warmste ooit gemeten is. (7)

Extreem weer en mogelijk nieuwe ijstijd op komst
Als 'de natuur' niet in staat zal blijken om de golfstroom in de Golf van Mexico en daarmee in de Atlantische Oceaan tijdig te herstellen, zullen de gevolgen waarschijnlijk nog veel rampzaliger zijn. In Noord Amerika en Europa krijgen we dan te maken met extreme weersomstandigheden, mislukte oogsten en mogelijk zelfs een nieuwe kleine ijstijd. Andere gebieden krijgen juist te maken met intense droogte of enorme overstromingen, zoals we deze nu in grote delen van Azië zien.
 
Het verstoorde klimaat zal rampzalige gevolgen hebben voor de wereld voedselvoorziening. Zo heeft Rusland reeds de export van graan verboden, omdat de oogstopbrengsten 40% lager zouden uitvallen dan normaal. Analisten verwachten dat de algemene voedselprijzen op korte termijn wel eens met 70% kunnen stijgen. In diverse landen zorgen deze stijgende prijzen voor voedselrellen, waarbij in bijvoorbeeld Mozambique zes mensen om het leven kwamen (8). India wordt verscheurd door aan de ene kant overstromingen en aan de andere kant droogte, waardoor de voedselvoorziening van miljoenen in gevaar is gekomen (9). Australië, de op drie na grootste tarweproducent ter wereld, bevecht naast extreme kou nu ook de ergste sprinkhanenplaag in minstens 30 jaar tijd (10).
 
In het eerste artikel over het stoppen van de golfstroom haalden we de rampenfilm 'The Day After Tomorrow' aan (overigens een behoudens een aantal mooie special effects buitengewoon matige film), waarin het plotseling stoppen van de golfstroom in de Atlantische Oceaan binnen slechts enkele dagen en zelfs uren tijd zorgt voor een temperatuursdaling van vele tientallen graden, en verwoestende natuurrampen veroorzaakt in Noord Amerika en Europa. Zo ontzettend snel zal het in werkelijkheid niet gaan, maar als de golfstroom permanent verstoord blijft zullen we binnen afzienbare tijd ongetwijfeld met nog veel hevigere weersomstandigheden te maken krijgen dan op veel plaatsen nu al het geval is, en is zelfs het uibreken van de door sommigen geopperde nieuwe kleine ijstijd niet langer ondenkbaar.
 
 
Xander


Bron: xandernieuws.punt.nl