Psycholoog: Verbied tv voor kleuters

Laatste wijziging: donderdag 2 september om 15:35, 2112 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 2 september 2010

"Het zou verboden moeten zijn voor alle kleuters om tv te kijken. Jonge kinderen mogen slechts af en toe kijken en dit om hun gezondheid en het gezinsleven te beschermen." Dat is de redelijk radicale mening van de vooraanstaande psycholoog Aric Sigman. En Sigman meent het met zijn stelling: hij verdedigt ze voor een Europese parlementaire werkgroep over de kwaliteit van de kindertijd.

Omdat de hersenen van hele jonge kinderen nog een hele ontwikkeling doormaken, vindt Sigman het beter dat ze helemaal geen tv kijken. Vanaf de leeftijd van 3 tot 12 mogen kinderen een uur kijken, tieners krijgen anderhalf uur per dag televisietijd. Tot 15 jaar mogen computers en televisie ook niet in de slaapkamer van de kinderen komen.

Ver van de realiteit voor sommige (Britse) kinderen die tot 7,5 uur per dag voor het scherm doorbrengen.

Gezondheidsschandaal
Computers en televisies zijn volgens Sigman 'het grootste vergeten gezondheidsschandaal van onze tijd'. "Het is gelinkt aan talloze ziektes zoals overgewicht, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, autisme, slaapstoornissen en hartaandoeningen, de punten op school zakken en de kinderen vertonen geen empathie meer", zegt Sigman.

Hoe meer, hoe erger
"Ongeacht wat ze doen voor het scherm, er is een duidelijke relatie tussen het aantal uren voor een scherm en negatieve medische, psychologische, gedragsmatige en educationele gevolgen. Hoe meer uren voor het scherm, hoe groter de negatieve gevolgen." De negatieve gevolgen zouden vooral optreden na een uur of anderhalf uur voor het scherm.

Mysterieus zwijgen
Sigman bepleit zijn zaak voor de Europese werkgroep. "Europese regeringen houden zich bezig met intieme zaken uit het leven, zoals dagelijkse zoutiname, aanbevolen hoeveelheid alcohol en geprefereerd aantal seksuele partners. Maar als het aankomt op de vrije tijd van kinderen, hebben politici mysterieus weinig te zeggen."

Televisie kijken wordt al langer gelinkt aan allerlei aandoeningen. Onlangs toonde Amerikaans onderzoek nog aan dat kinderen niet opmerken wanneer hun vader thuiskomt, zo druk zijn ze bezig met internet, computerspelletjes en tv kijken. (edp)

Noot redactie:

Waarom denkt toch iedereen dat ie alles kan oplossen met dingen verbieden, nieuwe regels en richtlijnen invoeren etc etc... Als je weet wat voor invloed iets heeft maak andere mensen, in dit geval ouders, bewust van hetgeen en trek de lijn door maar ga niet verboden opstellen.. onzin.. werkt niet..punt...Bron: hln.be