Smaakversterkers de grote verleiding

Laatste wijziging: zondag 22 augustus om 14:17, 2607 keer bekeken
 
Groningen, zondag 22 augustus 2010

De consument is gaan geloven dat de smaakversterker (MSG) een onmisbaar onderdeel van onze voedingsmiddelen is geworden. Al in 1969 meldde een wetenschapper dat de smaakversterker MSG hersenbeschadiging bij muizen veroorzaakte. Tot op dit moment maakt niemand zich druk over de enorme hoeveelheden MSG en andere smaakversterkers die aan onze voeding worden toegevoegd zonder dat er van een toelaatbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) sprake is.

Zowel het Voedingscentrum.nl [eerlijk over eten?], als de Consumentenbond beweren bij hoog en bij laag dat smaakversterkers u niet zullen schaden.  Dat het gebruik van de smaakversterker MSG (E621) kinderen en volwassenen dik maakt (zie het artikel hierover) wil men het liefst niet onderkennen. Proefdieren (ratten en muizen) worden bij bepaalde onderzoeken expres dik gemaakt door ze MSG toe te dienen! Het Voedingscentrum.nl [eerlijk over eten?], de Consumentenbond en ook onze regering maken zich mateloos druk om het steeds dikker worden van onze bevolking. Ze stampen hele projecten uit de grond om vooral kinderen meer aan het bewegen te krijgen.

Fabrikanten en voedingsdeskundigen beroepen zich op een klein aantal onderzoeken uit  2000 of later. Dat er voor die tijd honderden onderzoeken zijn geweest die de schadelijkheid aantoonden doet dan niet meer terzake. Dat is jammer, want zo probeert de voedingsindustrie de consument op het verkeerde been te zetten.

U kunt geen kant en klaar product kopen of er zitten smaakversterkers in. Sommige mensen zijn overgevoelig voor MSG en moeten alle etiketten zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat ze geen smaakversterkers binnen krijgen. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die inzien dat smaakversterkers in hun producten eigenlijk geen zin heeft.

Dat het niet goed voor uw lijn is, is maar een bijkomstigheid. De gevolgen zijn vele malen erger.



Bron: smaakversterkers.eu