Schuld VS stijgt op één dag sneller dan begrotingstekort over heel 2007

Laatste wijziging: maandag 12 juli om 12:30, 2720 keer bekeken
 
Groningen, maandag 12 juli 2010

De nationale schuld van de VS steeg op één enkele dag -30 juni- met $ 166 miljard, de op twee na grootste stijging uit de geschiedenis. Het bedrag is hoger dan het totale Amerikaanse begrotingstekort over heel 2007 en eveneens meer dan de $ 140 miljard die de nieuwe Gezondheidswetgeving de komende 10 jaar zou moeten gaan besparen. Kortom: op woensdag 30 juni kwam ieder huishouden in Amerika bijna $ 1500 dieper in de (nationale) schuld te zitten, ruim 10x zo veel als het gemiddelde dagelijkse inkomen.

De toename van de Amerikaanse schuldenlast varieert van dag tot dag, en grote schommelingen zijn niet ongewoon. Ook de andere twee grootste stijgingen werden echter genoteerd tijdens het presidentschap van Barack Obama. De nummers 4 tot en met 6 van de top-6 stijgingen vonden plaats in het laatste half jaar van president Bush, een indicatie van hoe onvoorstelbaar snel de Amerikaanse schuldenlast de afgelopen 2 jaar is opgelopen.
 
In het Amerikaanse Congres krijgt men het steeds benauwder vanwege de dieprode cijfers waar Amerika's huishoudboekje in terecht is gekomen. De afgelopen weken kregen een aantal belangrijke en kostbare plannen van de regering Obama -waaronder de zoveelste ronde stimulansen voor de economie- dan ook geen meerderheid. Nog maar een paar dagen geleden moest de Democraten een omfloerst parlementair trucje toepassen om extra noodfondsen voor de oorlogen en hulp voor onderwijzers er doorheen te drukken. (1)

Het begrotingstekort over de eerste 9 fiscale maanden van 2010 bedraagt nu $ 1 biljoen (2), een fractie lager dan de $ 1,1 biljoen op hetzelfde moment in 2009. Ondanks het feit dat er dit jaar geen gigantische bailouts van Wall Street hebben plaatsgevonden daalden de overheidsuitgaven slechts met $ 73 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Belangrijkste reden is het feit dat de werkloosheid met bijna 50% is gestegen, waardoor er veel meer geld nodig is voor WW-uitkeringen. Wrang: dankzij de vele massa-ontslagen stegen de winsten van de bedrijven, omdat er minder geld nodig was voor salarissen. (3)
 
61% banger voor geldgebrek dan voor de dood
'Er is niets veranderd en ook niets gered,' aldus goudspecialist Jim Sinclair, die al tijden roept dat de oncontroleerbaar oplopende tekorten leiden tot ongelimiteerd 'Quantitative Easing', oftewel het tot in het oneindige bijdrukken van geld. Deze trend zal volgens hem onvermijdelijk resulteren in torenhoge inflatie en een exploderende goudprijs. 'Uiteindelijk zal dit dagelijkse verkwisten als een boomerang tegen onze hoofden terugkeren.' (4)
 
Dat die klap wel eens buitengewoon hard zou kunnen aankomen blijkt bijvoorbeeld ook uit een recente peiling onder mensen tussen de 44 en 75 jaar. 61% gaf aan dat hun grootste angst geldgebrek is. De overige 39% was nóg banger voor de dood. Het onderzoek werd gedaan in het kader van verontrustende berichten dat het hele Amerikaanse pensioenstelsel op de helling staat en mogelijk zelfs failliet dreigt te gaan. (5)

Harvard Professor: Imperium VS stort binnen 2 jaar in
Harvard professor en auteur Niall Ferguson opende afgelopen maandag het Aspen Ideas Festival (Aspen: dé wintersportplaats voor de jet-set) met de ernstige waarschuwing dat het Amerikaanse 'imperium' wel eens heel plotseling zou kunnen instorten als gevolg van de sterk oplopende schuldenlast.

'Ik denk dat dit een probleem is waar we heel snel mee te maken gaan krijgen,' aldus Ferguson. 'En daar bedoel ik mee: binnen nu en twee jaar. In fiscaal opzicht, maar ook op alle andere terreinen, bevinden we ons namelijk op de rand van chaos. We hebben in Griekenland kunnen zien wat er gebeurd als de obligatiemarkt het vertrouwen verliest in het fiscale beleid van een land.'
 
Ferguson wijst op het feit dat imperiums heel snel kunnen instorten, net zoals dat met de Sovjet Unie en het Romeinse Rijk gebeurde. Het keerpunt is meestal het moment waarop de kosten om de schuldenlast te financieren hoger worden dan het jaarlijkse defensiebudget. 'In de VS is dat volgens mij nog nooit het geval geweest, maar dat zal in de komende vijf jaar wel gaan gebeuren.' (6)


Xander

(1) The Washington Times
(2) Nasdaq
(5) AARP


Bron: xandernieuws