Piraat redt gijzelaars en verdwijnt spoorloos

Laatste wijziging: zondag 20 juni om 14:12, 2652 keer bekeken
 
Groningen, zondag 20 juni 2010

De Somalische piraat Achmed kreeg medelijden met de gijzelaars op een gekaapt schip, bracht hen voedsel en hielp hen uiteindelijk om zijn mede-kapers te doden en te ontsnappen. De gijzelaars hebben de kaping allemaal overleefd, maar van Achmed is sindsdien niets meer vernomen. Hij werd voor het laatst gezien op het Nederlandse fregat Johan de Wit.

Waar is Achmed, de Somalische kaper die gewetenswroeging kreeg? Deze vraag stelt de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post zondag.

Het schip de MV Rim, van een Libische eigenaar, maar varend onder Noord-Koreaanse vlag, werd op 2 februari dit jaar gekaapt door Somlische piraten. Naarmate de tijd vorderde en niemand in Libië of Noord-Korea van plan leek om het losgeld van 300 duizend dollar te gaan betalen, werden de kapers ongeduldig. Zij gingen dit op de gijzelaars afreageren.

Achmed kon niet aanzien hoe de bemanning van het schip werd uitgehongerd en bracht hen stiekem eten en zelfs een simkaart voor een mobiele telefoon die ze voor de gijzelnemers verborgen hadden kunnen houden. Toen Achmed zijn collega's hoorde zeggen dat ze de organen van gijzelaars zouden verhandelen, hielp hij de mannen aan wapens. Hiermee doodden zij de piraten, waarna ze het schip weer konden overnemen en wegvaren.

Een van de gijzelaars, de Roemeen Virgil Teofil Cretu, vertelt later dat hij zijn leven aan Achmed dankt. Waar hij is weet hij echter ook niet. Ondanks zijn heldhaftige daden heeft noch één van de buurlanden Syrië of Djibouti noch de Europese Unie Achmed asiel willen verlenen. Dit terwijl hem bij thuiskomst in Somalië een zekere dood wacht.

Achmed werd voor het laatst gezien op het Nederlandse fregat Johan de Wit. De European Naval Force, de missie die schepen in het gebied moet beschermen, wil niet zeggen of de man in Somalië aan land is gezet of ergens anders. De website van de missie maakt wel melding van de kaping, die eindigde met het voor verloren achterlaten van het schip.

Lees hier verder



Bron: joop.nl