Vaccins Mexicaanse griep weggegooid geld

Laatste wijziging: maandag 10 mei om 10:37, 4166 keer bekeken
 
Groningen, maandag 10 mei 2010

ROTTERDAM - De ruim 20 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep die Nederland nog heeft, zijn zo goed als onbruikbaar. De inentingen die zo'n 200 á 300 miljoen euro kostten, kunnen komende herfst niet voor de gewone seizoensprik worden ingezet en zijn halverwege 2011 over de datum, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Tweede Kamer-lid Khadija Arib (PvdA) kondigt Kamervragen aan over de onbruikbare inentingen. ,,Die vaccins zijn weggegooid geld. De minister heeft bij de aanschaf uit angst gehandeld. Dat is kortzichtig en dom, zeker in deze tijd van besparingen. Ik wil weten hoe het zo ver heeft kunnen komen.''

Het vaccin tegen Mexicaanse griep (H1N1) mag niet zomaar worden aangevuld met de andere twee griepvarianten die ook in de jaarlijkse, normale griepprik zitten. ,,Daar zou dan weer een hele nieuwe medicijnregistratie voor moeten worden opgestart. Die duurt op zijn minst 210 dagen, maar waarschijnlijk veel langer. Daar is het dit jaar te laat voor,'' zegt Betty Voordouw van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het vaccin is 'mank geworden', stelt ze.

Wat Nederland nog met de 20 miljoen overgebleven vaccins zou kunnen, is mensen inenten uit de risicogroep die verleden jaar geen prik hebben gehad. ,,Maar gezien de hoge opkomstgraad in 2009, is dat maar een kleine clubje,'' voorspelt viroloog Ab Osterhaus. 

De enige mogelijkheid die Nederland nog heeft iets van de miljoeneninvestering in vaccins terug te zien, is terugverkoop aan producent GlaxoSmithKline. Het ministerie en een woordvoerder van de farmaceut bevestigen dat 'de gesprekken nog lopen'.
Doorverkoop aan andere landen, het eerste plan om van de overtollige vaccins af te komen, is mislukt. Alleen Cyprus en Malta kochten samen 280.000 Nederlandse prikken.



Bron: ad.nl