Polsbandje met gps voor feesten krijgt kritiek

Laatste wijziging: dinsdag 29 december om 14:15, 4461 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 29 december 2009

Een polsbandje met ingebouwd gps-systeem waarmee bezoekers van grote feesten en festivals op de voet kunnen worden gevolgd, zorgt voor commotie binnen de evenementenwereld. Critici vrezen dat festivalgangers in Big Brother terechtkomen en al hun privacy verliezen.

Het bandje is door het Utrechtse bedrijf XL Event ontwikkeld om rellen, zoals bij het dancefeest in Hoek van Holland, in de toekomst te voorkomen.

Bij betaling melden
Het systeem is kinderlijk eenvoudig: een bezoeker van een evenement bestelt online een kaartje en laat bij betaling zijn persoonsgegevens achter. Die identiteitsgegevens worden eerst in het toegangskaartje en daarna in het polsbandje opgeslagen.

Dat bandje doet de bezoeker bij binnenkomst op het festivalterrein om. Vanaf dat moment is hij via een gps-systeem nauwkeurig te volgen. ‘Zo kun je relschoppers snel traceren. ‘Er is enorm veel interesse getoond van grote topclubs in het betaald voetbal. Ook grote muziekfestivals zien wel wat in de polsbandjes,’ aldus XL Event in de Telegraaf.

Festivalgangers
Horecadeskundigen reageren echter sceptisch. Specialist Jacco Bijlsma van het vakblad Nightlife Magazine voor horecaondernemers vreest 'Big Brother-praktijken'. ‘We slaan te ver door in het waarborgen van de veiligheid. Het kan toch niet zo zijn dat je een dag gevolgd wordt via gps, als je gewoon een paar bands wilt komen bekijken’, foetert hij.

‘Festivalgangers zijn geen gevangenen met een enkelbandje!’ Ook Koninklijke Horeca Nederland is nog niet enthousiast. ‘Dit gaat wel erg ver’, zegt woordvoerder Prinssen.Bron: missethoreca.nl