Chronische pijn

Laatste wijziging: woensdag 9 december om 11:07, 2686 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 9 december 2009

Volgens gegevens voor Chronische Pijn lijden miljoenen burgers aan zware blijvende pijn. Intensiteit en pijnkwaliteit variëren sterk en veel getroffen mensen voelen zich hulpeloos overgeleverd aan de pijn.

Duizenden mensen lijden aan helse pijnen - Moderne therapievormen helpen

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Pijngevoelige zenuwuiteinden reageren gevoelig op steeds terugkerende stimulatie. In tegenstelling met acute pijn, die aan de hersenen een waarschuwingssignaal geeft voor lichaamsverstoringen, heeft de chronische pijn zich afgewend van deze oorspronkelijke functie. Dit betekent dat de zenuwcellen van de getroffen persoon aan de hersenen pijn melden, zelfs wanneer er geen pijn is. Men spreekt hierbij ook over een zogenoemde pijnherinnering die ontwikkeld werd door de cellen.

Prestatievermindering en arbeidsuitval zijn vaak het gevolg van chronische pijn. Daarbij wordt ook de levenskwaliteit van de getroffen persoon en zijn familie sterk door de pijn beïnvloed. Als men aan chronische pijn lijdt, voelt men zich hier vaak hulpeloos aan overgeleverd en wacht men meestal passief op het moment waarop de klachten afnemen. Men kan echter wel iets doen om de grootste nood te lenigen.

Wat doet de klassieke geneeskunde?

In de eerste plaats is bij chronische pijn een juiste en uitvoerige diagnose de belangrijkste noodzakelijke voorwaarde om met succes een pijntherapie te kunnen uitvoeren. Basis hiervoor is het uitvoeren van een anamnese (voorgeschiedenis van de ziekte). Daarbuiten documenteert de geneesheer pijnversterkende en pijnverminderende situaties, met de levensomstandigheden in het achterhoofd. Daarna volgt een ingrijpend lichamelijk onderzoek. Hiervoor is de documentatie van de pijnintensiteit en het pijnverloop nuttig, zodat de therapie telkens weer aan de individuele behoeftes van de getroffen persoon kan worden aangepast. Over het algemeen dus een langdurig proces, dat van de patiënt veel geduld eist en een hoog inlevingsvermogen van de geneesheer vooropstelt.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is pijn ook het gevolg van een ongelijke energieverdeling in ons lichaam

Wanneer de Qi (Chi), de levensenergie, niet meer ongehinderd doorheen de meridianen kan stromen, resulteert dit in overbelasting of blokkades van deze energiebanen. De Chinezen ontwikkelden dit idee al ongeveer 5000 jaar geleden. Zij ontdekten dat door druk op bepaalde punten op het lichaam pijn op die plaats, maar ook op andere plaatsen in het lichaam, kon verminderd worden. En niet alleen pijn, maar ook het functioneren van inwendige organen kan door zachte maar vaste druk van de handen op deze specifieke punten - de hiernaar vernoemde acupressuurpunten - beïnvloed worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld spanningen, die een goede lichaamsfunctie beïnvloeden, geëlimineerd worden.

Traditionele Heelmethodes kunnen een alternatief zijn. De SHAKTI MAT

Bronnen, die al afkomstig zijn van de Indische mystiek, informeren over Yogi’s die spijkerbedden gebruikten om lichamelijke, emotionele en mentale blokkades op te lossen. Lichaam en geest moeten in perfecte harmonie versmelten. Pas later verspreidde zich het foutieve bericht dat fakirs enkel op het spijkerbed zouden gaan liggen om hun ongevoeligheid voor pijn te tonen.

Ook 4000 jaar oude Chinese geschriften informeren hierover. Ook de moderne versie van het spijkerbed zou tegenwoordig een snelle pijnvermindering en ontspanning brengen: het gaat hier over een stoffen mat, waarop 27 piramidevormige naalden, uit harde plastiek, uit 230 schijven naar boven steken. Op deze manier zouden een totaal van 6000 acupunctuur- en acupressuurpunten, voornamelijk in het gebied van de wervelkolom en de rug, worden geactiveerd. Impulsen via het beenmerg kunnen zo in de hersenen gelukshormonen, zoals endorfine en oxytocine, alsook andere signaalstoffen en hormonen vrijmaken en de zelfhelende krachten opwekken.

Het gevolg is een snelle spierontspanning, stressafbouw en een verbeterde werking van het zenuwstelsel.
De zelfregulering zorgt er ook voor dat inwendige organen, zoals lever, nieren en milt, versterkt worden, zoals aangetoond door onderzoek in het Gemeenschapscentrum voor Holistische Gezondheid in de noord Amerikaanse stad Carrborough (Noord Carolina). Ook speciale probleemgebieden zoals knie, bovendijbeen, zitvlak, nek en voeten kunnen behandeld worden.

 “Het spijkerbed is echter alles behalve een macho speeltuig,” zegt de Zweed Om Mokshanada. Vroeger was de blonde man circusacrobaat, jongleur en massagetherapeut. Op een lange meditatiereis doorheen de Himalaya, zo vertelt hij, herkende hij op een dag dat “niets in het leven volledig is, zolang niet ieder mens inwendig gelukzaligheid kan ervaren.”

De Yogi uit het Noorden kwam uit de bergen en creëerde met behulp van oude opgetekende Vedische kennis een spijkermat uit rubber, die hij Shaktimat noemde. De naam van de godin Shakti betekent energie, kracht, medeleven. Het eerste doel was om mensen via de mat naar een meditatieve, diep ontspannen, innerlijke vrede en verjonging te voeren.

Maar al snel bleek dat ze bijna de hele reikwijdte van de huidige beschavingsziekten dekt en meer is als alleen maar een revitalisatie. De mat veroorzaakte een echte rage: in slechts één jaar tijd werden in Zweden 300.000 stuks verkocht.

Dr. Tanya Zilberter. Een Amerikaanse neuropsychologe zegt “Daarenboven kan het moderne spijkerbed het immuunsysteem versterken, verkoudheden inperken, de spijsvertering verbeteren en ook klachten in de menopauze, zoals hitteopwellingen, verminderen en helen - en dit zonder nevenwerkingen,”. Voor de Amerikaanse neuropsychologe vormt acupunctuur de basis voor de therapie.

In onderzoeken probeert ze de voornamelijk voor klassiek geschoolde artsen onbegrijpelijke resultaten te verklaren: “Het is alsof men met een hagelgeweer op een muntstuk gaat schieten. Met de duizenden kunststofnaalden treffen en stimuleren we altijd de overeenkomstige reflexpunten. De bloedtoevoer neemt toe in het geblokkeerde gebied, de coördinatie in het verstoorde lichaamsgebied wordt opnieuw opgestart. Biochemische stoffen zoals gelukshormonen stromen in de bloedbaan - met een minimale aanzet wordt heel gemakkelijk een holistisch zelfhelingsproces opgestart."

Vooral bij chronische pijn (hoofd, rug), stress, spierspanningen, humeurschommelingen en slapeloosheid zijn verbluffende resultaten bereikt. Andere toepassingsgebieden zijn verschoven tussenwervelschijven, reuma, energietekort, impotentie, astma, te hoog suikergehalte, doorbloedingsstoringen, huidirritaties, depressies, vermoeidheid, ontstekingen, gewichtsproblemen, hartkloppingen, allergieën, cellulitis alsook angst- en paniekaanvallen heeft zij telkens weer de resultaten gezien. (onderzoek artikel op http://www.mindtoheart.com)

Ongeveer 30 jaar geleden heeft de Russische uitvinder Ivan Kuznetsov de eerste variant voor het moderne spijkerbed reeds ontwikkeld. Zijn "Iplikator" was zo succesvol dat vijf ziekenhuizen in Moskou onmiddellijk klinische testen ermee uitvoerden, in totaal namen er 400 personen deel aan de onderzoeken, die ongeveer 6000 behandelingen op het spijkerbed kregen.

Zo werden ontelbare helingen, ook voor zware ziektes zoals verlammingen en kanker, gedocumenteerd. De onderzoekers ontdekten onder andere dat baby’s van slachtoffers van Tchernobyl, die spannende vestjes met kleine plastieknaalden aan de binnenkant aankregen, veel gezonder opgroeiden als baby’s zonder deze behandeling. Tchernobyl moeders, die het spijkerbed tijdens de zwangerschap gebruikten, kregen kinderen met minder geboorteafwijkingen als moeders die deze behandeling niet volgden.

“Het liggen op de mat kan in de eerste twee tot drie minuten een beetje aanpassing vereisen, maar daarna volgt de volledige ontspanning - het is een gevoel alsof men op een warm zandstrand ligt,”

Info: http://www.mindtoheart.com en http://www.shakti4wellness.eu - Tel/053 708736.


attentie: aquariusage.comBron: mindtoheart