Moslim: handen af van kruis op mijter van sint

Laatste wijziging: maandag 23 november om 13:10, 4575 keer bekeken
 
Groningen, maandag 23 november 2009

Past het kruis op de mijter van Sinterklaas nog wel in de huidige multiculti tijd? Landelijk is daarover een discussie losgebarsten. In de Tweede Kamer zijn er zelfs al vragen over gesteld. Erkan Coskunsu (33) vindt het een onzin-discussie. De Hengeloër is zelf moslim, maar hij is heel stellig in zijn reactie: handen af van de sint en z’n mijter! „Dat kruis hoort er gewoon op.”

In steden als Antwerpen en Amsterdam draagt de Goedheiligman al geen kruis meer op zijn mijter. Het stadsbestuur van Antwerpen verbiedt kruisen op de kleding van Sinterklaas, omdat het een geloofsneutraal feest moet zijn. De stadssinterklaas van Amsterdam draagt sinds 2006 de drie andreaskruisen uit het stadswapen op zijn kleding in plaats van een recht kruis.

Volgens de tegenstanders zou het kruis beledigend kunnen zijn voor andere religies. Erkan Coskunsu is het daar volstrekt niet mee eens. „Als moslim ben ik hier heel erg op tegen en ik heb er last van. Sinterklaas is gewoon een oud Nederlands kinderfeest. Daar moet je vanaf blijven, het kruis moet er gewoon op. Ik vind het juist een meerwaarde dat een christelijk tintje heeft.”

Hij refereert aan een bekend mopje: „Waarom komt de sint nooit bij de moskee? Antwoord: er staan te veel schoenen buiten...”

Bron / Lees verder: TC Tubantia