Maya Cartoon

Laatste wijziging: zaterdag 14 november om 13:55, 4220 keer bekeken
 
Groningen, zaterdag 14 november 2009

Dit keer graven archeologen eens geen overblijfselen van de Maya-elite op, maar ontdekken ze plaatjes van het doodgewone Maya-volk. Een soort eeuwenoude Suske en Wiskestrip.

Rijk versierde juwelen, prachtig beschilderde potten, vorstelijke huizen. Met enige regelmaat vinden archeologen overblijfselen van de eeuwenoude Maya-cultuur uit Midden-Amerika. Maar het gaat dan vaak om spullen die door koningen gebruikt werden, of in ieder geval door de hofhouding. Er is nu eenmaal meer van dat spul. Want waarom zouden die oude Maya's potten bakken met daarop het hoofd van de lokale groenteboer? De koning is toch veel belangrijker?

Maar archeologen zijn juist blij met voorwerpen of afbeelding van het klootjesvolk. Want die vondsten helpen ze een voorstelling te maken van de Maya-samenleving. De Mexicanen Ramón Carrasco Vargasa en Verónica Vázquez López en de Amerikaan Simon Martin moeten dan ook heel blij geweest zijn toen ze een Maya-gebouw ontdekten met tientallen schilderingen van gewone Maya-indianen (PNAS, 9 november)

Bron / Lees verder: Vpro.nl