Stadsboerderijtjes duiken op in de VS

Laatste wijziging: woensdag 26 augustus om 19:02, 4507 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 26 augustus 2009


Mede door de crisis duiken steeds vaker kleinschalige boerderijen op in Amerikaanse steden. Op braakliggende terreinen werken inwoners samen om gewassen te telen.

In San Diego is onlangs de New Roots Community Farm opgericht, een project om duurzame landbouw binnen de grenzen van de stad te brengen. Onder de vleugels van het International Rescue Committee (IRC), een organisatie die met vluchtelingen over de hele wereld werkt, is de migrantengemeenschap van City Heights een "stadsboerderij" begonnen voor de lokale bewoners.

De New Roots Community Farm is open sinds midden juli op een braakliggend terrein dat eigendom is van de stad. Met de opbrengst kan het dieet van honderden arme inwoners in San Diego aangevuld worden. 

Voor de boerderij kon starten, moest wel eerst vier jaar onderhandeld worden met lokale en federale agentschappen. "Het kostte ons heel wat tijd om toegang te krijgen tot dit stuk land", zegt Amy Lint, IRC-coördinator voor voedselveiligheid. De initiatiefnemers hopen dat de nieuwe boerderij als voorbeeld kan dienen van wat er binnen de stad mogelijk is. ZE willen bewijzen dat zelfs op een klein stukje land heel wat kan geproduceerd worden.

Vluchtelingen
Veel van de deelnemers zijn op de een of andere manieren afhankelijk van overheidssteun. "De mensen hier eten geen drie keer per dag", zegt Lint. Volgens de coördinator kunnen de boerderijen de migranten niet enkel helpen met betere voeding, maar ze ook helpen integreren in de maatschappij. 

Veel van de leden zijn vluchtelingen, waardoor de boerderij een microkosmos van de wereld geworden is. De leden komen onder meer uit Birma, Cambodja, Guatemala en Somalië. Het overgrote deel komt uit gemarginaliseerde etnische groepen die op het platteland leefden.

"We zijn boeren", zegt Hamadi Jumale, woordvoerder van de Bantu-Somali Community Organisation in San Diego.

 De manager van de boerderij, Bilali Muya, moest uit Somalië vluchten voor de burgeroorlog in 1991. Hij vluchtte naar Kenia, waar hij zijn ouders terugvond, en kwam uiteindelijk via een vluchtelingenkamp in de Verenigde Staten terecht. 

Voor Muya is de boerderij meer dan een bron van voedsel. Hij denkt dat de Somali-Bantu de groep vluchtelingen een nieuwe focus kan bieden en ze hun omstandigheden kan doen vergeten. De vierhonderd families worden er opnieuw door verbonden met hun landbouwverleden en krijgen hoop voor de toekomst, zegt hij.

Enrique Gill (duurzaamnieuws.nl)



Bron: duurzaamnieuws.nl