Scholen VS voeren betalen met vingerafdruk in

Laatste wijziging: donderdag 20 augustus om 23:47, 4619 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 20 augustus 2009

 

Een middelbare school in de Amerikaanse stad Elyria, niet ver van Cleveland, is één van de eersten in het land waar studenten hun lunches niet meer hoeven te betalen met cash geld, maar met hun vingerafdruk. Het is de bedoeling dat deze 'biometrische' betaalmethode op steeds meer Amerikaanse scholen zal worden ingevoerd.

Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn er in de schoolcafetaria speciale vingerafdrukscanners geplaatst. 'Ik ben heel blij dat ik niet iedere dag een (persoonlijk ID-) nummer hoef te onthouden of een (credit)card bij de hand moet hebben,' aldus de 14 jaar oude Korey Gallaher. 'Nu hoef je alleen maar je vingerafdruk te geven en je bent klaar.'  

'Zo lang ik geld op mijn rekening heb staan hoef ik me nergens zorgen over te maken,' gaf de eveneens 14 jarige Stephanie Nieves als commentaar. 'Het maakt lunchen een stuk eenvoudiger.' Het systeem werkt nog niet helemaal perfekt; van sommige leerlingen wordt de vingerafdruk niet gelezen. Toch wordt de nieuwe betaalmethode als heel 'cool' ervaren.

Om gebruik te kunnen maken van de scanners zullen de vingerafdrukken van alle 2100 leerlingen en de hele leerkrachtenstaf in een database worden opgeslagen. 'Als het volledig doorgevoerd is, zal dat de zaken een stuk sneller maken,' aldus Bill Jett, de algemene directeur van Sodexo, de voedselleverancier van het desbetreffende schooldistrict. Sodexo wil de biometrische betaalmethode in het hele district gaan invoeren, en hoopt de benodigde investeringen terug te kunnen verdienen als meer ouders hun kinderen opgeven voor gratis of goedkopere schoollunches.

'De biometrische technologie kan nu al voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt,' verklaarde de directeur van de Elyria Highschool, Darren Conley. 'We bekijken of we het in de toekomst kunnen uitbreiden naar onze media-uitleenbibliotheek en voor het registreren van wie aanwezig is bij de lessen.'


Bron: xandernieuws.punt.nl