Zonnecyclus kan invloed hebben op aards klimaat

Laatste wijziging: zondag 19 juli om 20:11, 4664 keer bekeken
 
Groningen, zondag 19 juli 2009


Amerikaanse onderzoekers hebben een mogelijk verband ontdekt tussen de activiteitscyclus van de zon en het klimaat op aarde. Uit hun onderzoek blijkt dat als de zon het hoogtepunt van haar activiteit bereikt, en dus iets meer straling produceert, de wolkeloze delen van de Grote Oceaan voldoende opwarmen om meer zeewater te laten verdampen.

Hierdoor nemen de neerslag en de passaatwinden in intensiteit toe, en koelt het oostelijke deel van de tropische Grote Oceaan af. Deze keten van gebeurtenissen heeft gevolgen die vergelijkbaar zijn met een zogeheten La Niña-gebeurtenis, maar dan verder oostwaarts en slechts half zo sterk.

De afkoeling van het oceaanwater wordt de jaren erna gevolgd door een El Niño-achtig patroon, waarbij het oceaanwater juist warmer is dan normaal. Ook dit effect is twee keer zo zwak als bij een echte El Niño. Echte La Niña's en El Niño's, die op andere wijze ontstaan, zijn van aantoonbare invloed op het wereldklimaat. In hoeverre dat met hun door de zonneactiviteit veroorzaakte tegenhangers ook het geval is, is nog onduidelijk.

Maar het lijkt aannemelijk dat de invloed van de zon, afhankelijk van het moment waarop het activiteitsmaximum optreedt, zowel een versterkend als een verzwakkend effect kan hebben.

Meer informatie:
Solar Cycle Linked to Global Climate

 

Noot redactielid:

Dit artikel kwam ik net tegen. Ik sta eerlijk gezegd even verbaasd te kijken. Is het dan nog steeds niet officieel ofwel wetenschappelijk bekend dat het klimaat van de aarde samenhangt met de zonnecyclus? Niet alleen de zon heeft invloed op het klimaat hier op aarde maar ook het universum, hun planeten en sterren. Zelfs een storm op mars kan hier een regenbui veroorzaken. Je gelooft me niet? Moet je ook niet doen, zoek je eigen waarheid :-)

suddenBron: astronieuws