Nasa verhoogt baan ISS om stuk puin uit de weg te gaan

Laatste wijziging: zaterdag 18 juli om 15:19, 3117 keer bekeken
 
Groningen, zaterdag 18 juli 2009

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gaat de baan van het internationale ruimtestation ISS waaraan het ruimteveer Endeavour is gekoppeld uit voorzorg verhogen met ongeveer 1,6 kilometer. De actie wordt uit voorzorg genomen om een botsing met een stuk ruimtepuin te vermijden.

Puur preventief
Het ruimtevaartcontrolecentrum volgt het stuk puin al meerdere dagen. "Het bezorgt geen enkele ongerustheid en de maatregel is puur preventief", meldt de organisatie op Twitter. "Door de baan te verhogen zal het stuk niet te dicht passeren." Wat de aard van het puin is, wordt door de Nasa niet gepreciseerd. Het gaat om het stuk gekend onder het nummer 84.180. De operatie zal gebeuren met de motoren van het ruimteveer

Niet uitzonderlijk
Het is niet uitzonderlijk dat de baan van het ISS wordt aangepast. Er zweven enkele duizenden stukken puin in de ruimte nabij de Aarde. Op 12 maart moesten de drie bewoners van het ruimtestation volgens de veiligheidsprocedures preventief plaatsnemen in een Soyouz omdat er een risico was op een botsing met een stuk motor van een satelliet.

Eén van de huidige bewoners van het ISS is de Belg Frank De Winne. (belga/mvl)Bron: hln.be