Gsm-mast verboden om gezondheid

Laatste wijziging: vrijdag 12 juni om 22:43, 1708 keer bekeken
 
Groningen, vrijdag 12 juni 2009

 

GENT - Voor het eerst heeft een rechter de bouw van een gsm-mast verboden om gezondheidsredenen

De rechtbank van eerste aanleg van Gent heeft vorige maand een verbod uitgesproken voor de installatie van een gsm-mast in Gent-Drongen. Het is de eerste keer dat de rechter aangeeft dat de straling van de mast schade kan berokkenen aan de omwonenden.

'Vroeger argumenteerde men altijd dat de mast de omgeving visueel verstoorde' zegt Jan Allein van 'Beperk de straling', die zich al jarenlang verzet tegen de komst van de gsm-mast in de wijk Keiskant in Drongen en ook alle juridische middelen uitput. 'Daarom werd ons voorgesteld een mooie mast te plaatsen die amper zichtbaar was. Maar het is toch niet omdat een bedrijf in je buurt mooi oogt, dat het daarom niet schadelijk kan zijn?' De rechtbank geeft hem gelijk.

'In het vonnis staat dat, zolang niet wetenschappelijk is bewezen dat de straling van zendmasten ongevaarlijk is, aanvaard moet worden dat ze waarschijnlijk gevaarlijk is', zegt Allein, die spreekt van een belangrijke uitspraak. Hij pleit voor een zorgvuldige inplanting van gsm-masten. In Drongen zou de mast in de buurt komen van een woonwijk, school en terreinen van de jeugdbewegingen. Infrabel, de beheerder van de infrastructuur van de spoorwegen die de aanvraag indiende, beraadt zich over een mogelijk beroep.Bron: standaard.be