Mogelijk graf Cleopatra ontdekt

Laatste wijziging: vrijdag 17 april om 21:28, 21785 keer bekeken
 
Groningen, vrijdag 17 april 2009

 

Archeologen in Egypte vermoeden dat ze de plaats van het graf van vorstin Cleopatra hebben ontdekt.

Ze hebben drie schachten gevonden waarin mogelijk Cleopatra en haar geliefde, de Romeinse veldheer Marcus Antonius, begraven liggen.

Zelfmoord
De twee pleegden in 31 voor Christus zelfmoord, kort nadat een Romeinse oorlogsvloot hun poging dwarsboomde om de controle over het Romeinse keizerrijk over te nemen.

Onderzoek met een radarsysteem wijst erop dat Cleopatra mogelijk begraven ligt in de tempel van Taposiris Magna, ongeveer 50 kilometer ten westen van de Egyptische havenstad Alexandrië.

Archeologen zijn al drie jaar bezig met de uitgraving van de tempel. Daarbij zijn een marmeren hoofd van Cleopatra gevonden, 22 munten met haar afbeelding en een masker dat waarschijnlijk van Marcus Antonius was.

Koninklijke begraafplaats
Bij de tempel zijn ook 27 kleinere tombes gevonden uit de eerste eeuw voor Christus. Dat wijst volgens de onderzoekers op de aanwezigheid van een koninklijke begraafplaats. Radaronderzoek onthulde drie mogelijke locaties voor zo’n tombe.

Volgende week wordt begonnen met het uitgraven van de schachten. De Egygtische archelogen worden daarbij geholpen door een team uit de Dominicaanse Republiek.

Een maand geleden werd een in 1926 gevonden skelet geïdentificeerd als de resten van zus van Cleopatra, Arsinoë.Bron: wereldgeheimen