Monsanto’s Bt katoen doodt de grond alsook de boeren

Laatste wijziging: maandag 23 maart om 22:49, 2096 keer bekeken
 
Groningen, maandag 23 maart 2009



Bioveiligheid  refereert aan het verzekeren dat GMO’s geen schade veroorzaken aan het milieu of de gezondheid.

De grond, zijn vruchtbaarheid en de organismen die de vruchtbaarheid van de bodem handhaven zijn een essentieel aspect van het milieu, met name in het kader van voedsel en landbouwproductie.

Een recente wetenschappelijke studie uitgevoerd door Navdanya, vergeleek van de grond van de gebieden waar gedurende 3 jaar Bt-katoen was geplant met aangrenzende velden met niet genetisch gemodificeerde katoen of andere gewassen. De beslaande regio bevat Nagpur, Amravati en Wardha van Vidharbha die de hoogste GMO katoen aanplant in India voor hun rekening nemen en het hoogste percentage zelfmoorden van boeren (4000 per jaar).

In 3 jaar heeft Bt-katoen de populatie van actinomyceten met 17% gereduceerd. Actinomyceten zijn van vitaal belang voor de afbraak van cellulose en het creëren van humus. Bacteriën werden gereduceerd met 14%. De totale microbiële biomassa werd gereduceerd met 8,9%.

Profijtelijke enzymen voor een vitale bodem die voedingsstoffen beschikbaar stellen voor planten zijn ook drastisch verminderd. Zure fosfatase die bijdraagt aan de opname van fosfaat is verlaagd met 26,6%. Nitrogenase enzymen die helpen stikstof op te lossen werden verlaagd met 22,6%.

In dit tempo, in een decennium van het planten met genetisch gemodificeerde katoen, of een genetisch gemodificeerd gewas dat Bt-genen bevat, kan het leiden tot de totale vernietiging van de bodemorganismen, een dode bodem achterlatend die niet in staat is om voedsel te produceren.

De ISAAA, in haar recente uitgave, heeft verklaard dat er 7,6 miljoen ha van Bt-katoen is in India. Dit betekent 7,6 miljoen ha van stervende grond. De invloed van GMO’s op bodemorganismen is niet vaak onderzocht. Dit is een essentiële lacune omdat Bt giftige gewassen zoals MON 810 maïs, Bt katoen of Bt aubergine ernstige gevolgen hebben voor de profijtelijke bodemorganismen.

De regering van India probeert goedkeuring te verlenen voor Bt aubergine zonder bioveiligheid onderzoek naar de invloed op bodemorganismen. De Europese Commissie probeert druk uit te oefenen op GMO vrije landen om Mon 810 in te voeren.

De Navdanya studie de eerste die heeft gekeken naar de lange termijn impact van Bt katoen op de bodemorganismen is een alarmbel voor regelgevers wereldwijd. Tevens blijkt dat de beweringen van de biotechnologie-industrie over de veiligheid van genetisch gemodificeerde gewassen vals zijn.



Bron: ditkannietwaarzijn