Zoeken
 


Imkers waarschuwen voor bijensterfte

Laatste wijziging: dinsdag 3 februari 2009 om 22:57, 2259 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 3 februari 2009

STRAATSBURG (ANP) – De bijenpopulatie in Europa heeft het zwaar te verduren. Naar verwachting overleeft 20 tot 40 procent van de beestjes deze winter niet. Dat zeiden imkers uit verscheidene landen dinsdag tegen het Europees Parlement en de Europese Commissie in Straatsburg. Zij willen dat Europa scherpere regels opstelt rond de fabricage en het gebruik van pesticiden.

Normaal gesproken sterft ongeveer 10 tot 15 procent van de bijenpopulatie in de winter. De imkers zien de sterftegolf als een groot probleem, omdat zonder bijen bloemen niet bevrucht raken, met als resultaat minder planten, groenten en fruit.

„We hebben het idee dat er weinig voor de bijen wordt gedaan, omdat de economische belangen van de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen veel sterker wegen", zei een Franse imker. Een van zijn collega’s vergeleek het gevecht tussen de imkers en de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen met dat van David en Goliath.

De Nederlandse bijenwetenschapper Jacob van Praagh, die met de imkers mee naar Straatsburg was gekomen, ziet dat de bijensterfte deze winter ook in Nederland toeslaat. „Heel incidenteel. Op sommige plaatsen in het land zijn alle bijen doodgegaan, terwijl er op andere plekken niets aan de hand is".Bron: refdag.nl

Voeg toe aan: