Zoeken
 


Radijs is de gemakkelijkste groente om te kweken als je net begint met een moestuin

Laatste wijziging: woensdag 10 april 2013 om 09:43, 3026 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 10 april 2013

Volgens de overlevering is radijs oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Europa, echter de eerste duidelijke verwijzingen naar radijs zijn gevonden in de restanten van de oude Egyptenaren. De algemene veronderstelling is dat radijs voort is gekomen uit rammenas.

Voor de oude Egyptenaren was radijs een zeer belangrijke groente die onderdeel uitmaakte van het dagelijkse rantsoen. Radijs was zelfs zo belangrijk dat bouwers van piramides door de farao deels uitbetaald werden in radijs.

Kweken van radijs

In tegenstelling tot veel andere groenten in de moestuin is er slechts 1 manier om zelf radijs te kweken, namelijk direct in de volle grond van de moestuin of pot. Het is niet mogelijk om radijs voor te kweken in een kweekbak.

Het zaaien van radijszaadjes in de moestuin is mogelijk vanaf medio april, als de kans op nachtvorst relatief klein is. Hierbij is het belangrijk om de radijs niet te dicht bij elkaar te zaaien. Idealiter dient er circa 8cm tussen de zaadjes te zitten, dichter bij elkaar kan de knolvorming van de radijs belemmeren en tot een teleurstellende oogst leiden.

Radijs gedijt het beste op een zonnige plek in de moestuin, dit bevordert de groei van de knol en zal de loofgroei beperken. Na het zaaien van de radijs in de moestuin zal de radijs na 5-14 dagen kiemen, afhankelijk van de temperatuur. Als je vroeger in het seizoen wil beginnen met het kweken van radijs is het aan te raden om dit in een kas te doen ter bescherming tegen de vorst.

In principe is het mogelijk om radijs tot in de zomer in de moestuin te zaaien, echter hoe later je begint met zaaien, hoe groter de kans dat ze worden aangevreten of de smaak minder wordt door de hoge temperaturen.

 

RadijsRadijsRadijs

Oogsten van radijs

Na circa 5-6 weken is het mogelijk om de radijs te oogsten uit de moestuin. Uiteraard geldt dat hoe langer je wacht, hoe groter de radijs wordt die je uit je eigen moestuin haalt. De smaak van radijs wordt scherper naarmate je langer wacht met oogsten. Tijdens het oogsten is het belangrijk om de radijs met loof en al uit de moestuin te trekken en de loof direct van de radijs af te snijden. Indien je de loof aan de radijs laat zitten zullen ze snel zacht worden, wat de smaak uiteraard niet ten goede komt.

Ziekten en ongedierte bij radijs

Springkevers komen het meeste voor. Slakjes kunnen ook schade veroorzaken, maar ziekten zijn niet erg waarschijnlijk bij radijs.



Bron: goedboerenindestad.nl

Voeg toe aan: