Zoeken
 


Gemeente zoekt grens bijstandswet

Laatste wijziging: woensdag 27 maart 2013 om 09:49, 3597 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 maart 2013

Gemeenten mogen mensen met een uitkering niet zomaar overal voor inzetten.

De rechter heeft daar onlangs voor het eerst een uitspraak over gedaan. Sinds het ingaan van de nieuwe bijstandswet moeten gemeenten om een tegenprestatie voor de uitkering vragen.

Op steeds meer plaatsen zoeken gemeenten naar de grenzen van de wet bij het inzetten van uitkeringsgerechtigden.

Op Walcheren hebben meer dan 300 mensen uit de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere min of meer gedwongen een contract getekend. Een man moest een jaarcontract voor 32 uur per week tekenen voor niet nader omschreven werkzaamheden. Toen hij dat weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering. Daarop stapte hij naar de rechter en die gaf de man gelijk.

Zwerfafval
Volgens de rechter is de norm overschreden. De man had ten minste moeten weten wat voor werk hij zou moeten doen. Bovendien vindt de rechter dat met 32 uur de norm voor het vragen van een tegenprestatie is overschreden.

Uitkeringsinstantie Orionis Walcheren zegt in de Volkskrant dat het niet vastleggen van de werkzaamheden het voordeel biedt dat mensen met behoud van uitkering kunnen worden ingezet waar ze nodig zijn. Zo hebben ze sneeuw geruimd en werken ze in het groen of ruimen zwerfafval op.

Orionis zegt dat na de uitspraak van de rechter moet worden bekeken of de werkwijze moet worden aangepast.

Enthousiast
Een man uit Utrecht die een carrière op hbo-niveau had en nu in de groenvoorziening moet werken, zegt in de krant dat hij niet het idee heeft dat het werk bijdraagt aan zijn kansen op de arbeidsmarkt. Hij heeft niet de indruk dat er wordt gekeken naar opleiding en ervaring. Daarnaast heeft hij het gevoel dat hij de baan van een lageropgeleide inneemt.

Dat idee wordt bevestigd door hoveniers van de gemeente. Die zeggen dat er geen nieuwe mensen worden aangenomen als er iemand vertrekt en dat de dienst steeds meer werkt met werklozen en mensen van sociale werkbedrijven.

Gemeenten mogen werklozen niet inzetten om betaalde arbeidskrachten te vervangen als ze worden ingezet met behoud van uitkering. Ze hebben wel veel baat bij mensen die met een uitkering aan het werk zijn, omdat die taken kunnen uitvoeren die zijn wegbezuinigd. Veel gemeenten zijn daarom enthousiast over de nieuwe bijstandswet.

Noot redactie:

Een bijdrage leveren voor de maatschappij als je in de bijstandswet zit ben ik op zich wel voor. Echter je kunt niemand verplichten iets te doen wat hij of zij niet wil. Als je mensen gaat inzetten voor werkzaamheden die ze niet liggen, niet aanstaan, niet leuken vinden etc heeft namelijk geen zin. Mensen worden ongelukkig, voelen zich nutteloos, raken geïrriteerd en op den duur hebben deze negatieve gevoelens/emoties/gedachtes invloed op het lichaam waarbij ze ook nog eens psychisch en/of lichamelijk ziek worden. Deze mensen gaan de samenleving meer kosten dan het opbrengt of gezond is. Stel gewoon een heel pakket met werkzaamheden/vrijwilligerswerk samen en laat de mensen daar uit kiezen. Ga voedsel verbouwen voor je medemensen, help in bepaalde organisaties wat dan ook. Doe in ieder geval wat je leuk vindt om te doen en help op jouw manier je medemens of natuur. Hele dag thuis zitten niks doen is ook ongezond. Hoewel ik mensen ken die thuis zitten en het nog drukker hebben dan als ze een fulltime job hebben. Geeft niks zolang je plezier in het leven hebt, het gevoel hebt dat je een bijdrage leverd aan de maatschappij op jouw manier dan is het ook dikke prima. Echter overheid en Gemeentsen gaan nu mensen misbruiken. Dat noem ik slavenarbeid, oke ze krijgen een uitkering echter je kunt mensen nooit verplichten om iets te doen, plicht = dwang. Bijstandswet zou onvoorwaardelijk moeten zijn. En als je genoeg aanbod geeft met leuke vrijwilligerswerk dan gaan de meeste mensen echt wel iets zoeken wat ze leuk vinden om te doen en zo een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Zo zit de mens nou 1maal in elkaar. Doe mij maar een bijstandswet en wat vrijwilligerswerk voor goed doel, en nee echt goed doel, geen geregistreerde goede doelen met gepatenteerde certificaten die armoede en natuurvernietiging in gang houden. Nou, dat ook weer te hebben gezegd  wens ik jullie een fijne dag vandaag.

Sudden



Bron: nos.nl

Voeg toe aan: