Zoeken
 


Onderzoek linkt lightdrank aan depressiviteit

Laatste wijziging: woensdag 9 januari 2013 om 22:47, 2343 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 januari 2013

LONDEN - Amerikaanse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen depressiviteit en het het drinken van kunstmatig gezoete frisdranken.

Uit hun onderzoek blijkt dat mensen die per dag vier blikjes of glazen met koolzuurhoudende lightdrank of kunstmatig gezoet sap dronken hun risico op depressiviteit met ongeveer een derde verhoogden, meldde de BBC woensdag.

Bij koffiedrinkers kwam een gunstiger verband aan het licht. Bij mensen die dagelijks vier koppen koffie dronken, was het risico op depressiviteit 10 procent lager dan bij niet-koffiedrinkers.

Het onderzoek, waarbij niet is gekeken naar wat dit verband veroorzaakt, werd gehouden onder 250.000 mensen in de Verenigde Staten en duurde 10 jaar.

Risico

Hoofdonderzoeker Honglei Chen van de National Institutes of Health in de Amerikaanse staat North Carolina zei tegen de BBC dat het onderzoek suggereert dat stoppen of matigen met lightdranken en in plaats daarvan ongezoete koffie drinken op natuurlijke wijze zou helpen het risico op depressieve klachten te verminderen.

Maar er is meer onderzoek nodig om dit nader te kunnen vaststellen, benadrukte hij.

Het onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd. Er zijn tal van andere factoren die van invloed kunnen zijn op de depressiviteit. En de bevindingen, die betrekking hebben op mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar in de VS, gelden mogelijk niet voor andere bevolkingsgroepen.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: