Zoeken
 


Kwantumwetenschappers verklaren bestaan ziel en bijna-doodervaringen

Laatste wijziging: dinsdag 6 november 2012 om 18:16, 3003 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 6 november 2012

Volgens twee wetenschappelijke experts op het gebied van de kwantummechanica -de leer van de (sub)atomaire deeltjes- worden bijna-doodervaringen veroorzaakt als de menselijke ziel het zenuwstelsel van het gestorven lichaam verlaat en vervolgens 'het universum' betreedt. Sinds enige jaren komt het steeds vaker voor dat wetenschappers serieus het bestaan van een (eeuwige) menselijke ziel (of geest) gaan overwegen en hier wetenschappelijk bewijs voor proberen te vinden.

Dr. Stuart Hameroff, emeritus professor aan de afdeling Anesthesiologie en Psychologie en tevens directeur van het Centrum van Bewustzijnsstudies aan de Universiteit van Arizona, ontwikkelde zijn quasi religieuze theorie in samenwerking met de Britse natuurkundige sir Roger Penrose. Beide wetenschappers denken dat de essentie van onze ziel in zogenaamde microbuisjes in onze hersencellen huist. Ons bewustzijn zou het gevolg zijn van kwantum-zwaartekrachteffecten in deze microbuisjes, een theorie die ze Orchestrated Objective Reduction (Orch-OR, Georganiseerde Objectieve Reductie) noemen.

Ziel onderdeel van universum of God
Onze ziel is volgens Hameroff en Penrose meer dan de interactie van neuronen in onze hersenen en bestaat feitelijk uit hetzelfde 'weefsel' als het complete universum. Daarom zouden onze zielen wel eens sinds het begin van de tijd kunnen bestaan. Dit concept is terug te vinden in het hindoeïsme en het boeddhisme, religies die eveneens leren dat ons bewustzijn een integraal onderdeel vormt van het universum. Ook in de Bijbel vinden we een min of meer overeenkomstig concept: in Prediker 12:7 staat dat de geest na het overlijden 'wederkeert tot God, die hem geschonken heeft'.

'Kwantuminformatie ziel gaat niet verloren'
Bijna-doodervaringen zouden worden veroorzaakt als de microbuisjes in onze hersencellen hun kwantumstatus verliezen. De informatie in deze buisjes gaat echter niet verloren maar verlaat het lichaam en keert terug tot 'de kosmos'.
'Stel dat het hart stopt met kloppen, het bloed niet meer stroomt en de microbuisjes hun kwantumstatus verliezen,' redeneerde dr. Hameroff in de op het Science Channel uitgezonden documentaire Through the Wormhole. 'De kwantuminformatie in deze buisjes wordt niet vernietigd omdat het niet vernietigd kan worden. Het verspreidt zich enkel en verdwijnt in het universum als geheel. Als de patiënt toch weer tot leven wordt gewekt keert deze kwantuminformatie terug in de microbuisjes. De patiënt zegt dan een 'bijna-doodervaring' te hebben gehad.'
'Echter, als de patiënt niet meer kan worden bijgebracht en sterft, is het mogelijk dat deze kwantuminformatie buiten het lichaam kan bestaan, misschien zelfs wel voor onbeperkte tijd, als een ziel.'

Kritiek en bevestigingen
Het zal geen verbazing wekken dat de Orch-OR theorie op veel kritiek stuit in de gevestigde wetenschappelijke wereld. Desondanks gelooft dr. Hameroff dat het voortdurende onderzoek op het terrein van de kwantummechanica de Orch-OR theorie begint te bevestigen. Zo werd onlangs aangetoond dat kwantumeffecten een groot aantal biologische processen aansturen, zoals reuk, de navigatie van vogels en fotosynthese.

'Bewijs dat Jezus opstond uit de dood'
In 2009 en 2011 besteedden we aandacht aan enkele Amerikaanse en Hongaarse wetenschappers, waaronder kwantummechanica experts, die de beroemde 'lijkwade' van Christus onderzochten en concludeerden dat dit kleed onmogelijk een vervalsing kan zijn. Twee wetenschappelijk teams constateerden onafhankelijk van elkaar dat de afdruk van Christus in de lijkwade enkel kan zijn ontstaan door een onbekende elektromagnetische 'flits'. De Hongaarse kwantumwetenschapper Isabel Piczek noemde het zelfs hard wetenschappelijk bewijs dat Jezus Christus inderdaad is opgestaan uit de dood.

Xander

 Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: