Zoeken
 


Justitie: dna ziekenhuizen gebruiken

Laatste wijziging: zaterdag 20 oktober 2012 om 19:28, 1836 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 20 oktober 2012

Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Daarover heeft minister Schippers van Volksgezondheid gesproken met deskundigen uit het veld.

Volgens het tv-programma KRO Reporter ligt er al een concept-wetsvoorstel van die strekking, maar dat wordt ontkend door de woordvoerder van Schippers.

Voor justitie betekent de toegang tot het dna-materiaal een extra mogelijkheid om misdrijven op te lossen. Volgens het wetsvoorstel mag het dna alleen worden gebruikt na ernstige misdrijven zoals moord en verkrachting.

Landelijke dna-databank creëren

Wetenschappers zijn bang dat het daar niet bij blijft. Medici vrezen dat patiënten niet meer zullen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. De landelijke artsenfederatie KNMG noemt het wetsvoorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.

In ziekenhuizen ligt lichaamsmateriaal van miljoenen Nederlanders opgeslagen. Het gaat om weefsel dat ziekenhuizen na behandeling voor onderzoek bewaren.

Het nieuwe kabinet moet beslissen of de nieuwe wet er ook echt komt.Bron: nos.nl

Voeg toe aan: