Zoeken
 


Uitslag Stelling: Donorschap moet vrijwillig

Laatste wijziging: woensdag 15 augustus 2012 om 11:17, 2755 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 15 augustus 2012

AMSTERDAM - Niet voor het eerst klinkt vanuit Den Haag een pleidooi voor automatisch donorschap. Iedereen die niet zelf actief bezwaar maakt, moet automatisch orgaandonor worden, vindt D66. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn mordicus tegen. „Het voorstel van D66 komt neer op aantasting van de integriteit van het menselijk lichaam. Het is onethisch en immoreel.”

Volgens D66 volstaat het huidige donorbeleid niet omdat een heleboel mensen best hun organen willen doneren, alleen ze vergeten steeds zich in te schrijven bij het donorregister. Een op de drie stemmers deelt die visie. „Wij zijn te laks, behalve als het om ontvangen gaat. Er moet echt iets aan gedaan worden, want er zijn te veel mensen die wachten op een orgaan.”

Maar volgens de meerderheid zal het wel loslopen en staan er heus geen horden mensen te popelen om hun organen beschikbaar te stellen. „Iedereen die het echt zelf wil, vult heus dat formulier wel in. Wegwezen dus met dat automatisch donorschap.”

Twijfelen

U vindt vooral dat mensen het recht hebben om te twijfelen zonder dat de overheid daar verregaande consequenties aan verbindt. „Het laten opensnijden van je lichaam is een dusdanige inbreuk, dat dit alleen mogelijk moet zijn als daar expliciet toestemming voor gegeven is.”

Zeven op de tien krijgen een bijzonder vieze smaak in hun mond van het voorstel: zij krijgen het gevoel dat D66 hun lichaam beschouwt als staatseigendommen die naar believen leeggeplunderd kunnen worden. „Niets in dit rare land mag je voor jezelf hebben, zelfs je eigen lichaam niet”, schrijft iemand.

En dat is nog een milde reactie. „Dit is gewoon beslag leggen op een lijk. Meer dan grof”, fulmineert iemand. „D66 beschouwt je dus als een orgaanfabriek zodra je geboren bent.” Heel veel deelnemers laten weten geen „sloopauto” te zijn, geen „voorraadkast”, geen „boodschappentas” en geen „slachtvee”. Kortom: „Ik ben geen magazijn voor reserveonderdelen! Mijn lijf is míjn eigendom, niet van de staat of van de gemeenschap. Klauwen thuishouden!”

Basta

Bijna de helft geeft toe, dat het een kleine moeite is om ’nee’ aan te kruisen op een formulier, waarmee hun donorschap van de baan is. Maar daar gaat het ze niet om. „Het automatisme hierbij vind ik vanwege de tekorten wel begrijpelijk, maar het is onethisch. Basta.” Het is simpelweg „de omgekeerde wereld: het is mijn lijf, niet van een ander. Uitgangspunt is nee en dat kan ja worden, niet andersom.”

Sommigen vergelijken het plan met „een winkel die ongevraagd spullen voor je deur zet die je moet betalen als je ze niet zelf terugbrengt”.

Anderen komen met alternatieven. „Laat dit bij de huisarts ter sprake komen. Vertrouwelijk en alles goed in kaart. Gemakkelijker kan het niet.” Want al is automatisch donorschap uit den boze, een krappe meerderheid vindt wel degelijk dat er een beleidsverandering nodig is. „Ik weet niet zo zeker wat ik ervan vind maar een discussie hierover is absoluut nodig.”

Ondertussen geven de voorstanders van de stelling talloze voorbeelden van geliefden die nog leven dankzij een orgaantransplantatie, of juist van dierbaren die ze verloren door gebrek aan een donor. „Mijn buurman heeft al 10 jaar een ’Belgisch’ hart anders was hij toen gestorven. Vooral de kleinkinderen zijn heel blij met een levende opa!”

Maar, merken de tegenstanders op: „Organen zijn van mensen. Je hebt geen recht op donororganen, ik snap ook niet dat ze over een tekort spreken. Het is een gunst, geen recht.” Dat standpunt klinkt door in veel meer reacties: „Deze hele discussie is onzuiver. Mensen sterven niet omdat er geen donororgaan is, maar omdat hun organen het niet goed doen.”



Bron: telegraaf.nl

Voeg toe aan: