Zoeken
 


Hogere salarissen door bonusverbod bankiers

Laatste wijziging: maandag 13 augustus 2012 om 15:37, 2438 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 13 augustus 2012

Maar via een achterdeur gaan de topinkomens bij sommige banken en verzekeraars die staatssteun ontvangen toch omhoog.

Graaien

Tijdens de financiële crisis in de herfst van 2008 steunde de overheid financiële instellingen met miljarden euro's, omdat ze anders omvielen. Om de graaicultuur een halt toe te roepen is er per oktober 2011 een bonusverbod van kracht. Bestuurders van banken en verzekeraars aan het staatsinfuus mogen geen bonussen meer mogen ontvangen, zolang de staatssteun niet is terugbetaald.

Achterdeur via salarissen

Deze regel geldt voor ABN Amro, Achmea, ASR, ING Groep, Leaseplan, NIBC en SNS Reaal. Maar wie denkt dat de top van al deze bedrijven nu op een houtje moet bijten, zit ernaast. Want in de wet zit een achterdeurtje: bestuurders mogen namelijk nog wel loonsverhogingen ontvangen.

ASR: lonen 16 procent omhoog

Bij ASR krijgen twee bestuurders een loonsverhoging van zestien procent. Het gaat daarbij om de financieel directeur en de operationeel directeur. Met ingang van 1 januari 2012 krijgen zij een toeslag waardoor hun vaste salaris 386.000 euro gaat bedragen. Het salaris van directievoorzitter Jos Baeten blijft gelijk. De Kamer heeft eerder expliciet de bonussen verboden bij ASR.

NIBC: twee salarisverhogingen op rij

Bij de Haagse bank NIBC krijgt de de bestuursvoorzitter er 7 procent bij en zijn drie collega-bestuurders 11 procent. Het is het tweede jaar op rij dat de vaste salarissen van de bestuursleden stijgen. Ook in 2011 kreeg de top er al geld bij: de bestuursvoorzitter zag zijn vaste salaris zo stijgen van 700.000 naar 800.000 euro en de overige leden van de raad van bestuur van 400.000 naar 500.000 euro.

Andere banken: wisselend beeld

Bij de andere banken en verzekeraars die op één of andere manier staatssteun hebben gekregen is sprake van een wisselend beeld.

- Bij ING Groep en SNS Reaal verhogen ze de vaste salarissen niet.

- Bij ABN Amro doen ze het nog niet, maar houden ze de mogelijkheid om de vaste salarissen op een later moment alsnog met ruim 16 procent te verhogen nadrukkelijk open.

- Verzekeraar Achmea laat weten nog geen besluit te hebben genomen.

- Bij Leaseplan is al wel een besluit genomen, maar het bedrijf wil nog niet zeggen wat er met de salarissen gebeurt.

Noot redactie:

Zolang mensen nog steeds met dergelijke banken in zee gaan en ze hun geld daar stallen geven ze stilzwijgend toestemming voor deze en overige absurde praktijken die voorkomen bij banken.Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: