Zoeken
 


Studie toont schadelijk effect van gsm-stralen op mieren en eencelligen

Laatste wijziging: donderdag 12 juli 2012 om 09:20, 2236 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 12 juli 2012

Een onderzoek van de ULB toont aan dat gsm-stralen een schadelijk effect hebben op mieren en eencellige micro-organismen die vaak bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. De ULB meldt in een persbericht dat het onderzoek een primeur is voor België. "Als gsm-stralen schadelijk zijn voor eencelligen, geldt dat voor iedereen", aldus Marie-Claire Cammaerts van de vakgroep Biologie van organismen. Alle functies die een celmembraan nodig hebben worden aangetast, het zenuwstelstel in de eerste plaats."

Gsm-stralen tasten het celmembraan van de eencelligen aan en verzwakken hun geheugen. Mieren zouden door gsm-stralen trager op feromonen reageren. De onderzoekers stelden eencelligen en mieren bloot aan een golvengenerator, "in omstandigheden vergelijkbaar aan golven geproduceerd door die van een gsm of een antenne", verduidelijkte Cammaerts.

Tijdens verschillende experimenten stelden de onderzoekers vast dat de reukzin en het zicht van mieren aangetast werden. Zo konden ze, nadat ze voedsel gevonden hadden, de weg naar het nest niet meer terugvinden. De mieren bewogen zich moeilijk voort, aten een beetje en stierven vervolgens. Voor eencelligen waren de resultaten gelijkaardig. In de nabijheid van gsm's verplaatsen ze zich moeilijk en zwellen ze op. Dat kan, volgens de studie, verklaard worden door schade aan het celmembraan.

 Bron: hln.be

Voeg toe aan: