Zoeken
 


Oorlog, gruwelijk weer, epidemieën en zombies: is het einde der tijden nabij?

Laatste wijziging: dinsdag 12 juni 2012 om 12:14, 2499 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 12 juni 2012

Bericht uit Amerika: ijzingwekkende afslachtingen, deprimerende wereldproblemen en bizar weer, geen wonder dat we somber zijn, aldus begint de meesterlijk column van Rupert Cornwell.

Apocalypse (het einde der tijden) heet de nieuwe rollercoaster die is geopend in amusementspark Six Flags in Washington. Prima naam voor een misselijkmakend traject van bijna een kilometer versierd met doodskoppen, exploderende vlammen en andere eind-van-de-beschaving parafernalia.

Maar ook in het ‘serieuze’ nieuws is het kommer en kwel. Middenin een zich voortslepende verkiezingscampagne, zou je bijna gaan verlangen naar het laatste oordeel, en dan heeft iedereen het ook nog over ‘het ondergangsscenario’; dat de beste dagen van de VS voorbij zijn en dat langzaam wegzakken in armoede alles is, wat er voor de 99% in het verschiet ligt.

In de rest van de wereld is het niet veel beter. ‘Vlad the Bad’ heeft in Rusland de touwtjes weer in handen, terwijl economie van Europa zo lek als een mandje is. En dan is er nog de gruwelijke klotenzooi in Syrië die het hele Midden-Oosten in één sectarische burgeroorlog kan storten, o ja, precies wanneer Israel Iran aanvalt.
Niet alleen de politici, ook Moedertje Natuur is stuurloos: overstromingen en hittegolven, tsunami’s en tornado’s. De ergste angsten over global warming lijken waarheid te worden en het is nu waarschijnlijk onomkeerbaar, zelfs al waren politici dapper genoeg om draconische maatregelen te nemen.

Over de exacte datum van de dag des oordeels bestaat onzekerheid nu de datum op de Maya-kalender in twijfel wordt getrokken. Maar dan zijn er nog de 4700 ‘potentieel gevaarlijke’ asteroïden die volgens NASA op ons af stevenen. En wat te denken van de dreiging van de zogenaamde Zombie Apocalypse? En die zombies zijn niet van het relatief vriendelijke soort: de uit de dood herrezenen wandelende skeletten, maar de enge creaturen uit The Night of the Living Dead die zich tegoed doen aan mensenvlees. Die wellicht al onder ons bevinden, getuige de recente krantenkoppen.

Eerst was daar de ‘Naakte man eet gezicht slachtoffer’. Een dag of twee later werden we vergast op: ‘Verdachte in Maryland beschuldigd van eten hersenen en hart van man’. Vervolgens huiverden we van het verhaal over Luka Magnotta, de Canadese porno acteur die zijn slachtoffer in stukken hakte en per post verstuurde.

De uitbraak van deze tegennatuurlijke daden tonen misschien wel aan – net als de voorwoekering van rampspoed in de economie, politiek en natuur - dat we in een tegennatuurlijk tijdperk leven. Als dat zo is: laten we dan diep ademhalen. Ja, het weer is excentriek en het nieuws is deprimerend. Maar net als de inzittenden van de Apocalypse rollercoaster, komen we door de vlammen en overleven de rit. En wie weet? Misschien winnen we de EK 2012 toch nog.

(Nederlandse bewerking: Roos Henriques)

Bronnen: overgangstergirls, GuardianBron: welingelichtekringen.nl

Voeg toe aan: