Zoeken
 


Europa waarschuwt voor gif in alledaagse

Laatste wijziging: dinsdag 15 mei 2012 om 08:49, 2147 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 15 mei 2012

In een rapport dat op donderdag is verschenen trekt het Europees Milieuagentschap (EEA) aan de bel over hormoonverstorende chemische stoffen die veelvuldig voorkomen in dagelijkse producten.

Milieuorganisaties en consumentenverenigingen waarschuwen al jaren dat ze kunnen leiden tot diabetes, onvruchtbaarheid, kanker en overgewicht.

Het gaat om ftalaten, bisfenol-A en parabanen, oftewel endocriene disruptoren. Het zijn chemische stoffen die de hormoonhuishouding verstoren, maar toch opduiken in voedsel, cosmetica, speelgoed en tot voor kort in flesjes voor babyvoeding.

Hormoonverstoring

Artsen en wetenschappers houden de cocktail onder meer verantwoordelijk voor het toenemende aantal kankers, de dalende zaadkwaliteit bij mannen, diabetes en zwaarlijvigheid. Ook ongeboren baby’s blijken te worden blootgesteld aan de stoffen.

“Het wetenschappelijke onderzoek van de afgelopen jaren toont aan dat hormoonverstoring een serieus probleem is met effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens,” zei hoofd van de Europese milieuwaakhond EEA Jacqueline McGlade. “Er is een terughoudende aanpak nodig voor veel van deze stoffen tot hun effecten beter bekend zijn.”

Onderling

Gedacht wordt dat de genoemde chemicaliën elkaar onderling beïnvloeden waardoor de schadelijke effecten op de gezondheid worden versterkt. Daarom pleit het Europees Milieuagentschap voor meer onderzoek.

Het nieuwe rapport van het EEA toont aan dat er sterk bewijs is voor de schade die endocriene disruptoren toebrengen aan dieren in het wild en laboratoriummuizen. Daarom kunnen de studies worden gezien als een alarmsignaal. Blootselling aan de chemicaliën leidt bij dieren onder meer tot problemen aan de schildklier, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de voortplanting.

Autisme

Dezelfde ziektes en aandoeningen komen steeds vaker voor bij mensen. Volgens het agentschap is een verband tussen de stoffen en kanker al wel duidelijk vastgesteld. Endocriene disruptoren die op dezelfde manier werken als het vrouwelijke hormoon oestrogeen zijn een bewezen risicofactor voor borstkanker en endometriose. In het Westen stijgt het aantal gevallen van borstkanker in vrijwel alle landen.

Het Milieuagentschap besluit met de opmerking dat verschillende studies de chemische stoffen associëren met autisme, aandachtsstoornissen, vroegere puberteit bij meisjes en ontwikkelingsachterstand bij kinderen.

Bron: Refdag.nlBron: niburu.nl

Voeg toe aan: