Zoeken
 


Honderden kleuters aan de Ritalin

Laatste wijziging: woensdag 14 maart 2012 om 21:55, 2623 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 14 maart 2012

Ruim 800 kleuters slikten in 2010 Ritalin, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur in samenwerking met de Stichting Farmaceutische Kengetallen. En dat terwijl het medicijn volgens de bijsluiter alleen voorgeschreven mag worden aan kinderen boven de 6 jaar.

'Er is nooit onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het middel geschikt is voor kleuters en of het bij hen effect heeft. Daarom is het middel in Nederland voor kleuters niet geregistreerd,' aldus een woordvoerder van Novartis.

Noodgevallen

De meeste psychiaters in Nederland schrijven Ritalin bij kleuters alleen voor in 'noodgevallen'. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zegt in Nieuwsuur: 'Kinderen onder de 6 jaar mogen het niet krijgen omdat het niet getest is. We weten niet wat het met de hersens van kinderen doet. Het kan heel schadelijk zijn.'

Bouwmeester pleit voor een totaalverbod, en vindt dat het middel ook niet in noodgevallen aan kleuters mag worden voorgeschreven.

Maatregelen overheid

Minister Schippers laat weten dat ze eerst met huisartsen en psychiaters in overleg gaat voordat zij maatregelen neemt. Wel laat de bewindsvrouw weten dat ze zich morgen maakt over de sterke toename van ADHD-medicijnen.

» Medisch Contact: 'Een kind is een kind, niet zijn diagnose'

» Meer uitzending over ADHDBron: artsennet.nl

Voeg toe aan: